PLS – praktisk arbeidsoppdrag
Du skal i dette oppdraget lære om PLS-en, hva den kan brukes til, og hvordan vi kan programmere og gjøre funksjoner enklere.
Her skal du lære
- hva en PLS er, og hvordan den brukes
- forskjellige programmeringsspråk
- å programmere
- å lage tilordningsliste og bruke den til programmering
- å velge farger på brytere, signallamper og ledere
- styrestrømskjema for dreieretningsvender med PLS
- risikovurdering
- sluttkontroll og dokumentasjon av anlegg med PLS
Arbeidsprosessen består av tre trinn. Trinn 1 er oppkobling og utgangspunkt for installasjonen. Trinn 2 er er programmering av PLS, og trinn 3 er sluttkontroll, funksjonstest og dokumentasjon av anlegget.
Trinn 1. Oppkobling
Risikovurdering er alltid første punkt i ethvert praktisk arbeid du utfører.
Deretter tar vi utgangspunkt i et transportbånd som skal kunne kjøres i begge retninger. Transportbåndet drives av en trefaset asynkron kortslutningsmotor (-M1). Motoren får strøm gjennom kontaktor (-Q1) når båndet går mot venstre, og gjennom (-Q2) når det går mot høyre.
- Du trenger et styreskap med sikringer, to kontaktorer, motorvern, samt brytere og signallamper, og en trefaset asynkronmotor for å gjennomføre dette arbeidsoppdraget.
- I den relaterte artikkelen «Hoved- og styrestrømskjema» kan du lese mer om hvordan anlegget ditt kan kobles. Det kan være nødvendig å gjøre enkelte tilpasninger ut fra hva slags utstyr du har tilgjengelig på din skole.
Trinn 2. Programmering av PLS og igangsettelse
Hvordan PLS-en din skal programmeres, vil variere fra leverandør til leverandør. Som regel brukes enten ladderdiagram eller funksjonsblokkdiagram, men her må du altså tilpasse oppgaven din alt etter hvilke PLS-er din skole har tilgang på.
- Flere detaljer finner du i den relaterte artikkelen «Programmering for PLS».
Etter at du har skrevet programmet, bør du simulere og teste det i programvaren du bruker for å programmere. Dersom alt ser ut til å være i orden, overfører du programmet til PLS-en, og du er klar for trinn 3.
Trinn 3. Sluttkontroll, funksjonstest og dokumentasjon
Nå må du gjennomføre sluttkontroll av anlegget før det kan settes spenning på og dokumenteres.
- Utfør visuell inspeksjon, og test alle koblinger.
- Utfør kontinuitetsmåling og isolasjonstesting av anlegget ditt.
- Sett spenning på anlegget ditt, og gjennomfør funksjonstest.
- Utarbeid komplett anleggsdokumentasjon. Det innebærer relevante tegninger (hoved- og styrestrømskjema), tilordningsliste, utskrift av programmet du har laget, og samsvarserklæring.
Guoskevaš sisdoallu
Hoved- og styrestrømskjema for PLS forteller oss hvordan koblingene for PLS-en skal være.
Når vi programmerer for et PLS-anlegg, kan vi lage et ladderdiagram i en programmeringsmodul. Dette overfører vi i ettertid til PLS-en.