Bøkker
Innen vin- og brennevinsproduksjonen er det behov for å reparere og produsere tønner eller fat laget av tre. Tønneproduksjonen skjer med noe maskinell framstilling for å rasjonalisere arbeidet, men en bøkker arbeider mye for hånd.
Bøkkeren må ha god materialkunnskap i tre, sørge for riktig tørking av materialer og velge dimensjoner ut fra hvilket volum tønnene skal ha. Prosessen med å lage ei tønne er å forme staver og bunner i en stavkrakk, tønna reises og varmes, tønna drives, stavene jevnes, kryss høvles, bunn settes i og bånd settes på plass.
For standardproduksjon brukes faste mål, men bøkkeren må også kunne beregne størrelse på produktdeler ut fra et bestemt volum og derfra konstruere og tegne produkter.
Utdanninga for å bli bøkker er to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Det første året tar du Vg1 håndverk, design og produktutvikling eller Vg1 teknologi- og industrifag eller vg1 bygg- og anleggsteknikk. Det andre året velger du Vg2 trearbeid. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er bøkker.