Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Duodjifagene

Duodji er samisk håndverk og deles i fem ulike yrkesfag: horn-, bein- og metallduodjifaget, skinn- og pelsduodjifaget, tekstilduodjifaget, treduodjifaget, ull- og garnduodjifaget. Fagene er utviklet i Sápmi, i nordlige deler av Russland, Sverige, Finland og Norge.
Video: Filmkonsulentene / CC BY-NC-ND 4.0
Begrepsbruk

I denne teksten bruker vi de nordsamiske begrepene:
duodji (håndverk), duojár (håndverksutøver) og duddjot (å produsere håndverk).

På lulesamisk brukes: duodje (håndverk), duodjár (håndverksutøver) og duodjuhit (å produsere håndverk).

På sørsamisk brukes: duedtie eller vætnoe (håndverk), vytnesjæjja (håndverksutøver) og vytnjesjidh (å produsere håndverk).

Duojár

Som duojár, eller duodjiutøver, får du arbeide praktisk og bruke materialer, verktøy og maskiner i skapende prosesser. En duojár kan produsere både tradisjonell duodji og lage ny design. Man kan skape duodji som blir kunstverk. Duodji kan også produseres i kreative næringer, som for eksempel film og teater.

Duodjifagene

Det sentrale i duodjifagene er duddjot, å produsere bruksgjenstander av naturmaterialer. Du lærer å produsere tradisjonell og nyskapende duodji og får innsikt i salg og markedsføring av varer. Kunnskap om lokale naturressurser og materialinnsamling er en viktig del av fagene. Du får jobbe med innsamling av trematerialer, skinn, bein og horn. Bearbeiding av materialene både for hånd og med maskiner inngår i arbeidet.

Naturmaterialene kombineres gjerne med innslag av andre materialer. I horn-, bein- og metallduodjifaget lages noen produkter i horn og sølv. I treduodjifaget kan tæger kombineres med sølv. I tekstilduodjifaget inngår dekoreringsmetoder med tinntråd, perler, kråkesølv og bånd. De samme dekoreringsmetodene brukes også i skinn- og pelsduodjifagene.

Duodji og praktisering av fagene er levende kulturarv i stadig endring. I faget arbeider du med tradisjonelle arbeidsmetoder og lærer om estetiske verdier og kvalitet i duodji. Samtidig skal du ha et blikk på trender og lære å tilpasse produkter og tjenester til dagens behov.

Gjennom utdanningsløpet utvikler du materialforståelse, lærer tradisjonelle duddjon- og repareringsteknikker og får kunnskap om egenart tilknyttet de enkelte duodjiproduktene. Ved å lære deg duodjiteknikker, utvikler du også forståelse for hvordan gjenstander kan repareres og gjenbrukes.

Utdanning

Etter vg1 håndverk, design og produktutvikling eller vg1 teknologi- og industrifag kan du ta vg2 duodji. Dette er ei landslinje. Deretter kan du velge to år spesialisering i ett av de fem duodjifagene:

  • horn-, bein- og metallduodjifaget

  • skinn- og pelsduodjifaget

  • tekstilduodjifaget

  • treduodjifaget

  • ull- og garnduodjifaget

Alternativt kan du i et tredje skoleår ta påbygging til generell studiekompetanse.

Jobbmuligheter

Med utdanning og svennebrev i et av duodjifagene har du flere arbeidsmuligheter. Du kan starte eget foretak der du produserer tradisjonelle og nyskapende duodjiprodukter, og du kan jobbe for etablerte duodjibedrifter eller innenfor kreative næringer.