Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Urmaker

En urmaker reparerer og vedlikeholder alt fra små urverk til store klokker. Det kan være både mekaniske urverk og elektroniske ur. Eldre klokker kan trenge reparasjon eller restaurering.
Urmaker Jørgen Borling driver urmakerforretningen Urmaker Jacobsen i Lillestrøm. Han forteller om yrket og hva som kreves av den som vil bli urmaker. Video: NRK / CC BY-SA 4.0

Urmakere veileder og hjelper kunder når de skal velge klokke. De vanligste arbeidsoppgavene er å skifte batterier, rense klokker, lete etter feil, reparere og restaurere.

Som urmaker er det mulig å spesialisere seg innen for eksempel armbåndsur, gamle ur, store ur, tårnur og lignende.

Med svennebrev har du flere muligheter. Du kan jobbe med design, på hovedverkstedet til en grossist, i en etablert urmakerforretning eller starte egen bedrift. Mange urmakere har urmakerforretning med tilhørende service, mens en del driver urmakerverksted og får oppdrag fra forretninger og privatkunder.

Egenskaper

Som urmaker må du være nøyaktig, konsentrert og ha sans for detaljer. Du bør ha godt syn. Urmakerfaget krever gode materialkunnskaper og kunnskaper om mekaniske forbindelser, sammenføyningsmetoder og overflatebehandling. Du må ha teknisk innsikt, godt håndlag og evne til å se praktiske løsninger. I møte med kunder bør du være serviceinnstilt og ha gode kommunikasjonsevner.

Utdanning

Utdanningen for å bli urmaker er to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Det første året kan du ta vg1 håndverk, design og produktutvikling, vg1 teknologi- og industrifag eller vg1 elektro- og datateknologi. Det andre året velger du vg2 urmaker. Dette er ei landslinje. Kongsberg videregående skole er den eneste skolen i Norge som tilbyr yrkesteoretisk opplæring i urmakerfaget.

Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er urmaker. Dersom du ønsker å ta videreutdanning etter å ha fått nok praksis, kan du også ta mesterbrev i urmakerfaget.

Guoskevaš sisdoallu

Ekstern
Urmaker

Neahttasiidu čuovvuvaččas gyldendal.tv

Ekstern
Storurmaker

Neahttasiidu čuovvuvaččas gyldendal.tv

Kilde

Norsk håndverksinstitutt. (2021, 1. november). Urmaker. https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/urmaker

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Svein Sandnes ja Inger Gilje Sporaland.
Maŋemusat ođastuvvon 06/24/2021