Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Trebåtbygger

En trebåtbygger lager, vedlikeholder, reparerer og restaurerer trebåter. Faget er en del av et maritimt miljø, lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
Her bygges en liten pram. En pram kjennetegnes ved at det ikke er kjøl under båten. Video: NRK / CC BY-SA 4.0

Vi har bygget smekre havgående båter i Norge i mer enn tusen år. Båtbyggerfaget skal ta vare på disse tradisjonene og samtidig bidra til fornying.

Trebåtbyggere skal kunne lage modeller av produktene og produsere hele eller deler av båter i full størrelse. De lager tekniske løsninger og monterer inventar og utstyr.

Egenskaper

Som trebåtbygger arbeider du praktisk med materialer og verktøy. Du må ha gode håndverksferdigheter og sans for formgiving og idéutvikling. Du må kunne lage skisser og enkle arbeidstegninger manuelt og ved bruk av digitale hjelpemidler. I tillegg trenger du kunnskap om mange typer materialer og å kunne utnytte dem kreativt.

Video: NRK / CC BY-SA 4.0

Utdanning

Utdanninga for å bli trebåtbygger er to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Det første året tar du Vg1 håndverk, design og produktutvikling eller Vg1 teknologi- og industrifag. Etterpå velger du Vg2 båtbygger. Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev. Yrkestittelen er trebåtbygger.

Guoskevaš sisdoallu

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Svein Sandnes.
Maŋemusat ođastuvvon 2021-09-01