Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Møbelsnekker

Møbelsnekkere lager møbler og innredninger i tre ved bruk av håndverktøy og maskiner. De kan få i oppdrag å produsere nytt eller å reparere og restaurere gamle møbler. En møbelsnekker kan også jobbe med produktutvikling og framstille prototyper til industri.
Video: Adalia / CC BY-SA 4.0

Hvordan jobber en møbelsnekker?

Som møbelsnekker jobber du med skapende arbeidsprosesser. Du designer, tegner og konstruerer, både for hånd og ved hjelp av dataverktøy. Gjennom praktisk arbeid lærer du å bruke materialer, verktøy og maskiner og utvikler ferdigheter i tradisjonelle og nyere håndverksteknikker. Kundene kan være alt fra privatpersoner til offentlige virksomheter. Møbelsnekkere samarbeider ofte med møbeltapetserere.

Video: Adalia / CC BY-SA 4.0

Egenskaper

En møbelsnekker bør være kreativ og ha praktisk og estetisk sans. Du må like å skape med hendene, samt å tegne og konstruere produkter. Det er viktig å både kunne jobbe selvstendig og i samarbeid med andre.

Utdanning

Utdanninga for å bli møbelsnekker er to år i videregående skole og to år i lære i en møbelsnekkerbedrift. Det første året tar du Vg1 håndverk, design og produktutvikling. Etterpå velger du Vg2 trearbeid. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er møbelsnekker.

Gjenbruk av materialer

Ekteparet Thilde og Ole Rosén-Lystrup driver firmaet Drivved AS i Høvik i Bærum. De har spesialisert seg på å lage møbler av gamle materialer. I filmen nedenfor følger vi Ole både på jakt etter treverk, og vi ser hvordan han løser en bestilling på et bord med plate av gjenbrukte materialer.

Drivved.no – gjenbruk i fokus. Video: NRK / CC BY-SA 4.0

Ole Rosén-Lystrup har blitt kjent gjennom arbeidet sitt i TV-serien Eventyrlig oppussing.

Guoskevaš sisdoallu

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Svein Sandnes ja Inger Gilje Sporaland. Vuoigatvuođaguoddi: NRK
Maŋemusat ođastuvvon 2024-02-08