Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Hva produserer vi i veksthusa våre?

Det er grønnsaker som legger beslag på storparten av veksthusarealet i Norge, men veksthus brukes også til andre vekstgrupper. Vi har små og store veksthus spredd rundt omkring i hele landet, men enkelte fylker skiller seg ut med et veldig stort veksthusareal.

Hva produserer vi i norske veksthus?

Nesten 82 prosent av veksthusarealet i Norge blir brukt til produksjon av veksthusgrønnsaker og prydplanter. Av grønnsaker er det tomat og agurk som er de to store produksjonene, men også salat og krydderurter dyrkes i stort omfang.

Prydplanter omfatter både snittblomster, som for eksempel krysantemum, potteplanter, som julestjerne, og den gruppa vi omtaler som utplantingsplanter. Utplantingsplanter omfatter alt vi planter i urner og balkongkasser på våren, for eksempel stemor, superpetunia, fløyelsblomst og mange flere.

Produksjonsverdi av veksthusproduksjoner 2023

Produksjon

Produksjonsverdi, mill. kroner

Tomat548
Agurk611
Øvrige grønnsaker (salat, urter m.fl.)415
Potteplanter472
Snittblomster203
Utplantingsplanter

413

(Kilde: S. Bøckman, Norsk Gartnerforbund, personlig kommunikasjon, 8. mars 2024)

Hvor i Norge har vi veksthus?

Alle fylker i Norge har veksthusproduksjon, men det er Rogaland og Oslo og Viken som er de store veksthusfylka. Her finner vi godt over halvparten av alt veksthusarealet.

Fra små til store veksthus

Vi bygger stadig større veksthus. Det totale veksthusarealet i Norge har vært ganske stabilt fra 1979 og fram til i dag, men mange små hus har blitt erstattet av få store. Nå består omkring 75 prosent av alt veksthusareal i Norge av hus som er 5000 m2 eller større. I 1979 var bare drøye 20 prosent så store.

Kilde

Statistisk sentralbyrå. (2021, 15. desember). Landbruksteljing. 13473: Jordbruksbedrifter med veksthus og veksthusareal, etter størrelsen på veksthusarealet (F) 1979–2020. https://www.ssb.no/statbank/table/13473

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Anne Langerud.
Maŋemusat ođastuvvon 2024-03-07