Jordarbeiding
Hensikten med jordarbeiding er å lage et godt såbed slik at kornplantene får gode spire- og vekstvilkår. Du bør ikke starte jordarbeidinga på våren før jorda er det vi kaller laglig. Det betyr at jorda må ha tørket litt opp før vi kjører utpå med traktor og redskap.
Er du for tidlig utpå, kan du ødelegge jordstrukturen og få varige pakkeskader i jorda. Pakking av jorda fører til at små og store porer i jorda ødelegges. Intakte porer sikrer tilgang på luft og vann for både planter og dyr i jorda. Pakking fører til dårlig drenering, dårlig rotutvikling og dårligere vilkår for dyrelivet i jorda. Dette er negativt for planteveksten.
Film om laglig jord (7:04)
Se filmen, og svar på oppgaver etterpå.
Oppgaver til filmen
Hvilke krefter påvirker vannet i jorda?
Hvorfor sjekker vi lagligheten til jorda lenger ned i jorda enn der vi skal så?
Hva slags struktur har jord som ikke har pakningskader?
Hva er mold? Hvorfor er det gunstig med mold i jorda?
Hva menes med feltkapasitet?
Hvordan bør aggregatene i jorda fordele seg? Hvorfor er det slik?
For at kornet vi sår, skal få best mulige spireforhold, bør såbedet bestå av ulike sjikt eller lag. Såkornet bør ligge på en litt fast grunn med et sjikt med fine aggregater over. Over dette sjiktet ønsker vi litt større aggregater som beskytter mot gjenslemming og skorpedannelse om vi får kraftig regn rett etter såing.
Hvilke redskaper du skal benytte i jordarbeiding, varierer etter jordtype og egne erfaringer. Slodden jevner ut jorda etter pløying, og harven smuldrer, jevner ut og blander jorda. Det finnes flere typer både av slodder og harver som egner seg til ulike jordtyper.
Guoskevaš sisdoallu
Våronn er arbeidsoperasjonene vi gjør på jordene når våren kommer, som starten på en ny vekstsesong.
Etter pløying må jorda gjøres klar til plantene. Slodding jevner ut jorda etter pløying, og harving er en metode for å smuldre, jevne og blande jorda.