Innhøsting av korn
Innhøstinga (treskinga) av korn foregår normalt i august til oktober. Vi ønsker oss fint og tørt vær fordi det forenkler selve innhøstinga med skurtreskeren. Kornet må være modent, og vanninnholdet bør helst være under 20 prosent. Er vanninnholdet høyere, vil det bli problemer med å treske kornet. Det ideelle høstetidspunktet for korn, økonomisk og praktisk, er når vanninnholdet er på 15 prosent. Nedbør i innhøstingsperioden fører til utsatt høstetid, og dette kan gi dårligere kvalitet på kornet og lavere pris for bonden. En langvarig nedbørsperiode når kornet er modent, kan i verste fall ødelegge deler av avlinga.
Kornet kan leveres direkte til et kornmottak eller ei mølle, eller det kan lagres i egen korntørke på garden.
Se filmen, og gjør oppgavene etterpå.
Oppgaver til filmen
Hvordan ønsker vi at kornplantene skal være når vi høster dem?
Hvordan kan vi undersøke om kornet er modent?
Kornet bør stå oppreist for å få best mulig resultat av treskinga. Hvilke tiltak kan vi gjøre for at kornet holder seg mest mulig oppreist?
Hva er det viktig at den som kjører treskeren, tenker på for å få så god tresking som mulig?
Halmen er stråa fra kornplantene og egentlig et restprodukt etter at vi har tresket kornet. Halmen kan utnyttes på flere måter. Den kan brukes som fôr, tidsfordriv, strø, brensel, eller vi kan la den bli på åkeren.
Som fôr er halmen mest aktuell for dyr som ikke trenger et veldig energirikt grovfôr. Dette kan for eksempel være ammekyr. Grisene vil gjerne ha halm i bingene som strø og tidsfordriv, og som strø er halm ypperlig for sau og kalver. Halm kan også brukes som brensel for oppvarming av både bolighus og andre hus på garden.
Sist, men ikke minst, er det fordeler med å la halmen bli igjen på åkeren. Ved å pløye den ned øker vi innholdet av organiske materiale i jorda. Dette er gunstig for jordstrukturen, og spesielt i ensidig kornproduksjon er innholdet av organisk materiale ofte lavt.