Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Feilstillinger og fødselshjelp

Det er ikke uvanlig at lamma ligger feil i fødselskanalen, så under lamming må du alltid være til stede sånn at du kan hjelpe til når ei søye trenger hjelp. Fødselsvansker kan også skyldes at lamma er for store i forhold til søya, eller det kan være noe galt med søyas fødselsveier.

Tegn på at søya trenger hjelp

Hvis du ser fostervannsblæra, bør det ikke gå mer enn en halvtime før du også kan se beina på lammet. Av og til kan det skje at søya får pressveer uten at fostervannsblæra har vist seg, det er også et tydelig tegn på at noe ikke er som det skal. Når søya har tvillinger eller enda flere lam, bør det ikke gå for lang tid mellom fødslene, alle lamma bør normalt være ute i løpet av en til to timer.

Hva kan være i veien?

Som nevnt i innledninga kan det være flere årsaker til at fødselen stopper opp, og her er noen av de vanligste:

Feilstillinger

Normalt skal lamma komme med enten de to frambeina eller de to bakbeina først, men her er det mange varianter, og ofte vil du måtte hjelpe til for å berge både søya og lamma. I starten er det best å ha hjelp av en erfaren bonde, for det er ikke alltid like lett å vite når og hvordan du kan hjelpe til sånn at dyrevelferden blir ivaretatt underveis.

Noen feilstillinger

Illustrasjon

Beskrivelse

Aktuelt tiltak

Lammet kan komme med bare én framfot, mens den andre foten ligger under lammet.Hvis lammet ikke er for stort, kan det dras ut uten å rette opp denne feilstillinga. Når lammet er stort, må den andre foten hentes fram før lammet kan trekkes ut.
Bøyde frambein eller skuldre, at lammet "ligger som en hund".Hodet vil ligge for langt fram i forhold til skulderpartiet, så du må forsøke å trekke fram én og én fot for at lammet skal komme i rett posisjon.
Tilbakeslått hode vil si at frambeina kommer rett vei, men hodet ligger bakover langs sida på lammet. Ved undersøkelse finner du en bøyd hals vendt til ei av sidene eller ned mellom frambeina.

For å rette opp denne feilstillinga trenger du å sikre frambeina med snorer før du dytter lammet så langt inn at du klarer å rette opp hodet.

Bare hodet kan komme i fødselsveien mens frambeina ligger tilbakeslått under lammet.

Dette kan være vanskelig å rette opp, for hodet hovner raskt opp hvis det kommer for langt ut før du oppdager hva som er i ferd med å skje.

Men en erfaren sauebonde vil kunne redde lammet hvis det oppdages i tide.

Ett bakbein kommer til fødselsveien mens det andre ligger under lammetDenne feilstillinga må også rettes opp, og du må være forsiktig sånn at hasespissen ikke skraper opp børen mens du prøver å flytte på lammet.
Setefødsel kaller vi det når lammet ligger med rumpa mot fødselsåpningen.Fødselen vil stoppe opp, og du må rette ut ett og ett bakbein før du drar ut lammet.

Det hender også at to lam kommer samtidig, med ett bein fra hvert lam. Fødselen vil stoppe opp, og du må finne ut hvilke kroppsdeler som hører til de ulike lamma før du kan dra ut det første.

Store foster

Hvis lammet er for stort i forhold til fødselsveien, kan du prøve å vri på det for å finne den beste passasjen. For store lam er mest vanlig hos unge søyer (åringer), og i noen tilfeller kan keisersnitt være eneste utvei for å berge mor og lam.

Problemer i søyas fødselsveier

Problemer som kan oppstå i søyas fødselsveier, kan være:

tett børhals
Når oppblokkinga av fødselsveien ikke går som den skal, sånn at det ikke er nok plass til at lammet kan fødes. I slike tilfeller er det best å tilkalle dyrlegen.
skjedeframfall
Når lamminga nærmer seg og det er stort trykk i buken på søya, kan skjeden presses ut. Dette er mest vanlig hos søyer som venter flere lam. Det vil se ut som søya ligger og presser samtidig som du ser en hudfarga utposning som kommer ut bak. Du kan bruke en sele på søya for å holde skjeden på plass, men det er veldig viktig å fjerne selen når fødselen er i gang!
børslyng
Fødselen stopper opp fordi fødselsveien er dreid rundt sin egen akse, og når du undersøker søya, kjenner du furer som går på skrå inne i skjeden. Du må tilkalle dyrlegen.

Fødselshjelp

Før lammingsperioden starter, må du sørge for at du har alt av utstyr som du kan få bruk for! Når lamminga er i gang, er det for seint å tenke på alle hjelpemidlene du skulle hatt.

Hygiene

Det er alltid viktig å passe på at det er minst mulig fare for infeksjon i børen til søya når du skal hjelpe til under lamminga. Derfor skal du vaske søya rundt fødselsåpningen og vaske hendene dine godt før du fører handa inn i skjeden til søya.

Glidemiddel

Du bør sørge for å bruke rikelig med glidemiddel for å unngå skader i fødselsveiene.

Snorer

Når du bruker snorer eller kjetting for å dra ut lammet, er det viktig at du fester snora over kodeleddet, og ikke rett over klauven. Hvis du fester snora rett over klauven, kan du risikere at klauven løsner!

Vær varsom!

Det er lett å skade søya hvis du ikke er forsiktig. Sår og rifter i fødselsveiene gjør at bakterier lett kommer inn, noe som kan føre til børbetennelse. Hvis dette skjer, blir søya veldig sjuk, ofte med høy feber, og hun klarer ikke å ta seg av lamma sine.

Film som viser hvordan du kan utføre riktig fødselshjelp

Video: Animalia / CC BY-NC-SA 4.0

Kilder

Animalia. (2020, 10. februar). Skjedeframfall, børframfall og tarmframfall hos søyer. https://www.animalia.no/no/Dyr/sau/aktuelt---sau/skjedeframfall-borframfall-og-tarmframfall-hos-soyer/

Vatn, S., Hektoen, L. og Nafstad, O. (2008). Helse og velferd hos sau. Tun Forlag.

Vatn, S. & Nafstad, O. (u.å.). Lam liv laga – lamming og fødselshjelp [Temahefte]. Animalia. Hentet 19. februar 2024 fra https://www.animalia.no/contentassets/8f2f83700d674be8a3b99459cf78f332/lamming-og-fodselshjelp.pdf

Guoskevaš sisdoallu

Fágaávdnasat
Forberedelser før lamming

I god tid før lamminga starter, må du gjøre klar lammingsbinger og finne fram alt utstyret du kan få bruk for.

Fágaávdnasat
Normal lamming

Ei søye går drektig i nesten fem måneder. Når lamminga nærmer seg, er det best å flytte søya til en lammingsbinge. De fleste klarer lamminga uten hjelp.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Ingrid Ellen Resell.
Maŋemusat ođastuvvon 02/19/2024