Antibiotikaresistens
Resistens betyr motstand eller motstandsdyktighet mot noe (fra latin "å stå imot"). Antibiotika er en samlebetegnelse på giftstoffer som dreper eller hemmer vekst av bakterier og andre prokaryote celler. Mikroorganismer kan utvikle motstand mot antibiotika, slik at de ikke lenger blir påvirket av giftstoffene. Vi sier da at de er blitt antibiotikaresistente.
En av drivkreftene bak evolusjon er naturlig seleksjon. Antibiotika bidrar til seleksjonspress på prokaryote organismer.
Når populasjoner som er følsomme for antibiotika, for eksempel bakterier, blir utsatt for giftstoffet, vil de fleste dø, men ikke alle. De som overlever, har ulike egenskaper som gjør at de ikke blir påvirket av antibiotika. Disse bakteriene vil formere seg kraftig, siden alle konkurrentene deres er døde. Dessuten vil de egenskapene som gjør dem antibiotikaresistente, bli mer og mer dominerende i populasjonen. Når hele populasjonen har utviklet resistens, har det skjedd evolusjon.
Siden prokaryote organismer deler seg svært raskt, kan nye generasjoner med antibiotikaresistens oppstå så raskt at andre organismer ikke rekker å utvikle forsvar mot dem. Da virker ikke lenger antibiotika.
Farene ved antibiotikaresistens
Antibiotika har endret verden, men på grunn av ukritisk bruk har mikroorganismer begynt å bli resistente. At bakterier utvikler resistens mot antibiotika, kan gi alvorlige problemer i framtida. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er dette en av de største helsetruslene i vår tid.
Det mest effektive tiltaket for å forebygge antibiotikaresistens er å redusere bruken av antibiotika. Hver gang vi bruker antibiotika, kan noen individer ta opp gener som gir dem egenskaper som gjør dem resistente.
Dyreassosiert MRSA (LA-MRSA) er vanlig i mange land, spesielt i grisebesetninger. Vi har også hatt tilfeller i norske grisebesetninger, men Mattilsynet har et mål om å holde disse bakteriene borte fra norske fjøs. Derfor skal du alltid melde fra til Mattilsynet hvis du tror at det kan være resistente bakterier i fjøset. Det er ikke sikkert dyra blir veldig sjuke av MRSA, men disse bakteriene kan smitte mellom dyra og oss. Og hvis du blir smitta, kan du bli alvorlig sjuk.
I norsk landbruk vil vi hjelpe til med å holde de resistente bakteriene borte fra oss sjøl og dyra våre. Derfor har vi strenge regler for trafikk inn og ut av fjøset, og vi bruker ikke antibiotika uten at det er helt nødvendig.
I denne filmen får du et kort innblikk i hva antibiotika er, og om farene ved at vi bruker for mye antibiotika.
Visste du at ...
Det er viktig å ta speneprøver og analysere hvilke bakterier som fins i mjølka før behandling med antibiotika?
- Resistens
- er motstand eller motstandsdyktighet mot noe (fra latin "å stå imot").
- Antibiotikaresistens
- er motstandsdyktighet mot antibiotika. Prokaryote celler som har blitt resistente, vil ikke lenger bli påvirket av giftstoffet i antibiotikumet.
- Multiresistente organismer
- er organismer som er motstandsdyktig mot mer enn én type antibiotika.