Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Fôrplan for avlspurker

Fôrbehovet hos ei avlspurke avhenger av om hun er drektig, eller om hun skal produsere mjølk til grisungene. Ei purke som ikke skal produsere mjølk, trenger lite energi i fôret, og du må passe på at hun ikke blir for feit. Ei purke som produserer mjølk, må ha mye energi for ikke å tape for mye hold.

Vann

Ei purke trenger 4 liter vann for å produsere 1 liter mjølk, så du må sjekke at drikkenipler og drikkekar har god nok kapasitet. Hvis vannet renner for sakte, vil purka "gi opp" før hun er utørst, noe som i neste omgang vil føre til at hun ikke klarer å ete så mye kraftfôr som hun trenger. Da kan det bli for lite mjølk til grisungene.

Vannbehov hos purker (kilde: Fôringsanbefalinger TN70)

Stadium i purkas liv

Vannbehov, liter pr dag

Anbefalt kapasitet

Ungpurker7–12minst 1 l/min
Drektighetstid20–40minst 1,5 l/min
Dieperioden25–50minst 4 l/min

Fasefôring

Fasefôring betyr at du tilpasser fôringa etter purkas syklus og bruker forskjellige fôrblandinger som er laget for å dekke næringsbehovet i de ulike periodene. De ulike fôrprodusentene har sine egne spesialfôr som er tilpasset ulike behov hos dyra.

Fôring i drektighetsperioden

Holdjustering

Første del av drektighetstida bør du bruke til å justere holdet, og det kan være lurt å gruppere purkene etter hold i denne perioden. Hvis du ikke har anledning til å sette purkene i atskilte binger, kan du bruke merkestift på de purkene som trenger litt ekstra energi, og gi dem litt ekstra under fôringa.

Vedlikehold

Omtrent 35 dager ut i drektigheten bør purkene være i normalt hold, og da trenger de bare nok næring til å dekke vedlikeholdsbehovet. For at purkene skal føle seg gode og mette, er det veldig viktig at de får grovfôr! Grovfôret vil også bidra til bedre helse i purkenes fordøyelsessystem.

Overgangsfôring

De siste 3–4 ukene før grising kaller vi overgangsfasen. Da øker purkas behov for næringsstoffer fordi fostrene blir større samtidig som jurvevet begynner å utvikle seg. Du bør enten gi purkene mer fôr disse ukene eller skifte til et mer næringsrikt fôr. I stedet for å øke eller bytte ut drektighetsfôret kan du velge å begynne med litt diefôr som tillegg, for å sikre at purka får dekket næringsbehovet fram mot grising.

Det er fortsatt viktig at purkene får rikelig med grovfôr for å sikre at de har god plass i magesekken til å ta opp enda mer fôr etter grising.

Fôring i dietida

Dietida starter når fødselen er i gang, og da øker fôrbehovet fordi purka skal produsere mjølk til grisungene. Etter grising skal du øke fôrmengden litt hver dag.

Fôrmengde

Det er viktig å øke fôrmengden ganske sakte. Det er anbefalt å bruke 8 dager på å øke fra rundt 2 til 6–7 kg kraftfôr per dag. Altså bør du øke kraftfôrmengden med omtrent 0,5 kg per dag til du kommer opp i den mengden purka trenger. Mjølkeproduksjonen er ganske lav den første uka, før den øker raskt i takt med at grisungene vokser. Fra den andre uka i dietida skal purkene fôres etter appetitt, så du må justere fôrmengden for hver enkelt purke. Noen kan ha behov for mer enn 6–7 kg kraftfôr, mens andre trenger mindre.

Fôrenhet netto (FEn)

Når vi snakker om fôring av gris, bruker vi ofte uttrykket FEn. Fôrenheter brukes som mål på mengden energi i fôret, og 1 FEn tilsvarer energimengden i 1 kg bygg (som er 8,8 megajoule).

Film om tilleggsfôring av purker og smågris (2:24)

Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Kilder

Felleskjøpet Rogaland Agder. (2019). Kraftfôr til purker [brosjyre]. https://issuu.com/fkra/docs/format_purkebrosjyre

Mattilsynet. (2021, april). Veileder om hold av svin. https://mattilsynet-xp7prod.enonic.cloud/_/attachment/inline/f8225ebd-432e-4a42-afb0-2ece58cdaa99:b51bdbb3bf49355624fbb7ce4d844e13f45fcc75/veileder_hold_av_svin.pdf

Norgesfôr. (2021). Fôring av purker [brosjyre]. https://www.norgesfor.no/wp-content/uploads/2021/09/purkebrosjyre-a5-2021-web.pdf

Norsvin. (2023, 30. november). Fôringsanbefalinger TN70 [brosjyre]. https://norsvin.no/wp-content/uploads/2024/01/TN70-foringsmanual_nov.2023_3.pdf

Svineportalen. (2018, 30. mai). En fôrenhet er ikke en fôrenhet. https://svineportalen.no/en-forenhet-er-ikke-en-forenhet/

Svineportalen. (2018, 30. mai). Fôring for maksimal melkeytelse. https://svineportalen.no/foring-for-maksimal-melkeytelse/

Guoskevaš sisdoallu

Fágaávdnasat
Avlspurker

Hvis du driver med smågrisproduksjon, er du avhengig av å ha gode mordyr. De fleste griseprodusentene kjøper avlspurkene fra godkjente avlsbesetninger.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Ingrid Ellen Resell.
Maŋemusat ođastuvvon 09/17/2024