Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Tannfiling

Smågris har 32 tenner ved fødselen, og 8 av disse er veldig spisse hjørnetenner. Hvis det er mange grisunger i et kull, blir det stor kamp om plassen ved juret. Da brukes disse tennene som våpen, noe som kan skade både kullsøsken og purkas jur og spener. I slike tilfeller bør du file disse tennene.

Svarttenner

Et vanlig navn på disse hjørnetennene er svarttenner. Det kommer kanskje av at de ofte har en litt mørk farge mot tuppen? Disse spisse tennene sitter parvis, to oppe og to nede på begge sider av munnen. Når det er kamp om spenene, vil grisungene glefse etter hverandre, og du vil se at de får sår på nesa. Kampen vil også gå ut over purka, og hvis juret blir veldig sårt og ømt, vil hun grue seg til amminga og vente med å legge fram juret for ungene.

Visste du at ...

Disse hjørnetennene kalles needle teeth på engelsk? Det sier noe om hvor spisse de er!

Anbefalinger

Tannfiling bør helst gjøres i løpet av de første timene etter fødselen. Når det er store kull, bør du alltid file tenner. Ei vanlig purke har mellom 14 og 20 spener, men det er ikke alltid det er mjølk i alle spenene. Derfor er det stor variasjon mellom purkene med tanke på hvor mange grisunger de kan amme samtidig. For å sjekke hvor mange spener som virker, kan du mjølke ut noen stråler fra alle spenene i løpet av grisinga. Da kan du vurdere behovet for tannfiling ut fra antall spener med mjølk og kullstørrelsen.

Ungpurker

Det anbefales at du alltid filer tenner når ei purke får sitt første kull. Purka har ikke opplevd dette før, og hun er ikke forberedt på den harde medfarten fra en skokk med sultne grisunger som biter i juret og søker etter mjølk. Purka blir urolig og redd for å legge opp juret, og da blir det mindre mjølk på grisungene.

Synlige sår

Hvis purka får mange sår på juret og smågrisene har små sår på nesa, må du file tennene for å redusere faren for infeksjon. Hvis purka får jurbetennelse, vil det bli for lite mjølk til grisungene, og det er også en fare for at bakterier fra fjøsmiljøet kan gi leddbetennelser hos smågriser med åpne sår.

Redskap og framgangsmåte

Det beste er å bruke en elektrisk slipemaskin som er laget for tannfiling. Det er bare den ytterste, skarpe spissen av tennene som skal slipes ned. Når du er nybegynner, kan det være lurt at noen kan holde grisungen for deg mens du sliper. Etter hvert som du får taket på oppgaven, klarer du det godt på egen hånd. Pass på å file sånn at tanna blir litt avrundet i kantene.

Forbudt å klippe hjørnetennene

I Norge er det ikke lov til å klippe de spisse hjørnetennene med tang, noe som var vanlig før. Grunnen er at det er mye større fare for å klippe av for mye av tennene, og da blir det som et åpent sår. Det gjør vondt for grisungene og vil også være en inngangsport for bakterier, som i neste omgang kan føre til leddbetennelse eller andre infeksjoner.

Film som viser framgangsmåten ved tannfiling

Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Kilder

Animalia (2013). Redd en spedgris [Studiehefte].

Forskrift om hold av svin. (2023, 18. februar). Forskrift om hold av svin (FOR-2003-02-18-175). Lovdata. https://lovdata.no/forskrift/2003-02-18-175

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Ingrid Ellen Resell.
Maŋemusat ođastuvvon 2024-01-16