Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Om betafaget teknologi

Velkommen til betaversjonen av faget teknologi på NDLA! Faget er under utvikling, og vi kommer til å fylle på med nye læringsressurser fram til sommeren 2025.

Om faget

I programfaget teknologi får du god innsikt i bruk av ulike materialer, verktøy, teknikker og maskiner. Det gir deg et bredt grunnlag for framtidige yrkesvalg.

I tillegg til de grunnleggende ferdighetene som er nødvendige innen industrifaga, gir faget deg kompetanse innen programmering, robotisering og automatisering. Denne kompetansen gjør deg rusta til å bli en selvstendig og omstillingsdyktig fagarbeider som er klar til å møte framtidas teknologi og arbeidsliv.

Læreplanen for faget legger også vekt på at du skal utvikle ferdigheter som gjør deg til en god kollega og arbeidstaker. Du skal lære deg å samarbeide godt med andre og ta ansvar i jobben. Du skal også kunne vise respekt for lover og regler på arbeidsplassen og få kunnskap om medbestemmelse i arbeidslivet.

Hvis du ønsker å se hva du kan utdanne deg til når du velger vg2 industriteknologi, kan du sjekke ulike utdanningsløp på vilbli.no.

Innhold

Vi utvikler faget i tråd med læreplanen PIN02-03, vg2 industriteknologi, og kommer til å dekke alle kompetansemåla. Det ferdige faget vil altså være et fullverdig læreverk for programfaget teknologi.

Emner

Innholdet kommer til å være delt opp i emner som tilsvarer hovedemnene i faget. Alle emnene vil stå på egne bein, og du kan bruke dem uavhengig av hva slags læreverk du ellers har i faget.

Læringsoppdrag

Vi vil også produsere noen temabaserte læringsoppdrag der du følger produksjonsprosesser fra idé til ferdig produkt. Noen læringsoppdrag vil være nokså enkle, andre vil være mer utfordrende.

Videoer, bilder, illustrasjoner og animasjoner

Vi er i gang med å produsere videoer, bilder, illustrasjoner og animasjoner, for vi vet at denne typen ressurser gjør det enklere og morsommere å lære faget. Du skal vite mye om maskiner, materialer, produkter, arbeidsmetoder og framgangsmåter når du er ferdig med vg2!

Universell utforming

Universell utforming av læringsressursene er viktig for oss i NDLA, og vi har selvfølgelig fokus på dette i utviklinga av programfaget teknologi.

  • Alle videoene våre er teksta, og de fins også i synstolka versjon der det er aktuelt.

  • Det er mulig å få lest opp både tekst og tekstalternativer til bilder og andre grafiske elementer med standard skjermlesere.

  • Vi er også opptatt av at bilder, animasjoner og illustrasjoner skal tilfredsstille nødvendige krav til bl.a. kontraster og lesbarhet.

Tilbakemelding

Har du spørsmål eller kommentarer? Ta gjerne kontakt med fagansvarlig Roger Rosmo (roger.rosmo@ndla.no).

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Roger Rosmo.
Maŋemusat ođastuvvon 2023-05-04