Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Mønster

Vi kan lage mønster ved å gjenta en form eller et mønsterelement. Gjentagelse, dreiing og speilvending kan skape spennende mønster. Her skal du lære å bruke fagordene i mønsterbygging.

Mønsterelement

En form er alltid utgangspunktet for et mønster. Formene vi gjentar i et mønster, kaller vi for et mønsterelement. Under ser du en enkel geometrisk form til venstre, og til høyre ser du et mønsterelement som er satt sammen av organiske former.

Rapport

Du kan sette mønsterelementet sammen i ulike systemer. En rapport er den minste delen som du gjentar i mønsteret. Du kan sammenligne rapporten med en byggekloss som du bruker i mønsterbygging.

Bord

Hvis du gjentar rapporten i lengderetning, lager du en bord. En bord kan være eller . I eksemplene under er rapportene gjentatt horisontalt.

Flatemønster

Gjentar du rapporten både i lengden og i bredden, skaper du et flatemønster.

Ornament

Et ornament er et formelement som kan stå alene eller være en del av et sammensatt mønster. Det brukes som dekor eller utsmykning. Formene blir gjentatt rytmisk. Du kan for eksempel dreie dem rundt et punkt.

Rotasjonssymmetri

Når vi speiler en form rundt et midtpunkt, bruker vi rotasjonssymmetri. Da kan vi rotere mønsteret en viss vinkel uten at formen endrer seg. Åttebladrosa er et godt eksempel på dette.

I filmen under ser du hvordan vi kan bruke brikker og vinkelspeil til å prøve ut rotasjonssymmetri.

Video: Hilde Gullhaug Hennes / CC BY-SA 4.0

Mønsterbruk i tekstiler

Video: Hilde Gullhaug Hennes / CC BY-SA 4.0

Utforsk formuttrykk fra ulike tider

Formuttrykk blir påvirket av stiler og mote. Dette gjelder også for mønster. Søk for eksempel på tapeter fra 1970- og 1980-tallet, og se hvor ulik form- og fargebruken var.

Guoskevaš sisdoallu

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Inger Gilje Sporaland ja Anita Neby.
Maŋemusat ođastuvvon 03/18/2022