Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Minimalisme

Minimalisme er en stilretning som bygger på funksjonalismen. Stilen er rolig, ren og ryddig, og formspråket er enkelt. Objektene er gjerne bygd opp av rette linjer, rene flater og geometriske former. Fargebruken er forsiktig, og naturmaterialer blir mye brukt.

Tenk over: Hva forbinder du med ordet minimal?
Kan én vakker ting gjøre større inntrykk enn mange?

Minimalisme

Innen arkitektur og design dukket begrepet minimalisme opp på 1980-tallet. Hovedperioden regnes fra 1995 til 2000, men stilretningen er like aktuell i dag. Den bygger på funksjonalismen og er inspirert av tradisjonell japansk design.

Arkitekten Van der Rohe var den første som brukte slagordet: «Less is more», eller «Mindre er mer» på norsk. Dette handler om ta bort det uvesentlige og gi plass og oppmerksomhet til det som er viktig.

En stilperiode kommer ofte som en reaksjon på det som var før. Postmodernismen fråtset i materialer, former og farger. I minimalismen går vi tilbake til enkle former, bruk av få virkemidler og forsiktig fargebruk. Først var det mye svart, så hvitt, og til sist flere ulike valører av grått. Naturmaterialer blir mye brukt i interiør.

Minimalistisk klesdesign

Den minimalistiske klesstilen har fokus på stramme linjer og rene snitt. Fargene er nøytrale. Hvitt, grått og svart brukes mye, gjerne med metallisk eller blankt tilbehør. Stella mcCartney er en av flere motedesignere som lager minimalistiske kolleksjoner.

Minimalismen i Norge

Jens Olav Hetland og Figgjo AS

Jens Olav Hetland er en av de norske representantene for minimalismen. Han jobbet som industridesigner for Figgjo AS i Sandnes og tegnet fatserien Figgjo Front i 2000. For dette ble han den første som fikk Norsk Designråds Hederspris for God Design.

Figgjo Form begynte som en undersøkelse av hvor stort og rett og kantete et trykkstøpt porselensprodukt kan være. Fatserien regnes fremdeles som nyskapende for produksjon av porselen.

Norway Says

Norway Says var et samarbeid mellom tre norsk designere: Espen Voll, Torbjørn Anderssen og Andreas Engesvik fra 1999 til 2009. De ble kjente på begynnelsen av 2000-tallet, da de fikk internasjonal anerkjennelse for produkt- og møbeldesignene sine. Flere av disse er gode eksempler på minimalisme.

Se intervju med Norways Says. Video: NRK / CC BY-SA 4.0

Johan Verde

Johan Verde regnes som en av de mest allsidige designerne i Norge. Allerede som ungdom begynte han å lage skinnsmykker. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Siden 1990 har industridesigneren formgitt alt fra ispinner for Diplom-is og Sfinx-konfekt fra Nidar, til skibindinger for Åsnes og tranpilleglass for Møller.

For Magnor glassverk har han designet både vasen ”Ibsen” og skalldyrserviset ”Neptun” i 1996. Han har tegnet bestikket ”Capelano” for danske Stelton. I 2003 utformet han kolleksjonen ”Silver Mechanic” med smykker for menn for sølvvareverkstedet Unhjem Design.

I 2007 vant han, sammen med Trond Moi, den prestisjefylte internasjonale Wallpaper Annual Design Award for gryteserien ZPA ChefPan i kategorien beste kjøkkenutstyr.

Verde forteller at det tok litt tid å bli akseptert i møbelbransjen. Men her har han blitt kjent blant annet for stolen ”Loop”, produsert av Fora Form.

Ulf Koritzinsky

Møbelsnekker Ulf Koritzinsky forteller at han alltid har vært interessert i møbler med enkle linjer og uten ytre dekor. Han trodde på organiske former med buer og glidende overganger, forseggjort håndverk med bruk av dominerende treslag som palisander og teak.

Etter et studieopphold i Japan etablerte han et eget verksted og forandret arbeidsmetodene. Han forteller at han legger vekt på det funksjonelle. Målet er at materialene skal vises fra sin fineste side, samtidig som formene skal være enkle. Det er viktig å ta hensyn til hva kunden har av materialer og interiør fra før, sier han.

Diskuter med en medelev: Hva kjennetegner minimalisme? Hvordan blir minimalisme brukt i de yrkene dere har valgt?
Søk gjerne på nettet etter bildeeksempler.

Guoskevaš sisdoallu

Fágaávdnasat
Funksjonalismen

Funksjonalisme er en stilretning innenfor arkitektur, byplanlegging og kunstindustri. Idealet er et enkelt formspråk, der form skal følge funksjon.

Fágaávdnasat
Postmodernisme

I 1970–1980-årene oppstod postmodernismen som en reaksjon på modernismen. Nå skulle en bort fra det enkle og eksperimentere med nye uttrykk.