Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
Stilhistorie: art nouveau og street art

Fágaartihkal

Street art og den anonyme kunstneren

Du har sikkert sett gatekunst flere steder. Gatekunst, eller det som kalles street art på engelsk, er fellesbetegnelsen på kunst oppført i det offentlige rom. Noen ganger er det ren dekor, mens andre ganger er det ment å kommunisere politiske eller sosiale budskap til folk på gata.
Video: Tom Knudsen, Inger Gilje Sporaland / CC BY-ND 4.0

Street art er som oftest ikke ønsket eller bestilt av dem som eier de flatene som dekoreres. Mye gatekunst er derfor ofte ulovlig oppført. For å unngå problemer med politiet er de fleste gatekunstnere anonyme, og de opererer med pseudonymer, kallenavn, når de signerer verkene sine.

Denne anonymiteten gir gatekunsten en form for mystikk. Det kan være vanskelig å vite hvem som har laget kunstverkene, og hva de betyr.

Vanlige teknikker for gatekunst er graffiti – enten ved frihåndsteknikk eller gjennom sjablonger. Andre gatekunstnere setter opp klistremerker og plakater eller lager malerier på ulike typer flater i bybildet. Noen jobber også tredimensjonalt og lager installasjoner og skulpturer.

Banksy – den anonyme kunstneren

Banksy regnes som den mest kjente gatekunstneren i verden. Han jobber med sjablonger og spraymaling. Trolig bruker han og mange andre gatekunstnere den metoden fordi det er raskere å bli ferdig på den måten enn på frihånd. Da er det mindre sjanse for å bli oppdaget og avslørt.

Banksy er kjent for å kommentere samfunnet vi lever i, med politiske og humoristiske budskap. Ofte er budskapet rettet mot krig, mot kapitalisme, mot det etablerte samfunn eller for frihet.

Bruk av bildelementer i arbeidene hans inkluderer dyr som aper og rotter eller politi, soldater, barn og eldre. Selv om det han lager, ikke er bestilt eller lovlig oppført, er flere av verkene hans blitt auksjonert bort av det anerkjente auksjonshuset Sotheby’s til ekstreme summer.

Andre av verkene hans er blitt sett på som vandalisme og er dekket til eller malt over.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Ellen Johansen.
Maŋemusat ođastuvvon 2022-04-27