Proporsjoner
For at en kniv skal fungere godt, må den ligge godt i hånda. Skaftet bør tilpasses i både lengde, tykkelse og form. Knivbladet må utformes etter hvilken funksjon kniven skal ha. I tillegg ønsker kunden et produkt som ser bra ut. Størrelsesforholdet mellom de ulike delene kaller vi proporsjoner.
![Fotografi av to smørkniver og ei skei utformet i tre.](https://api.ndla.no/image-api/raw/dg3txcGr.jpg?width=1024)
![Fotografi av en bukett i radial grupperingsteknikk som står uten støtte på et bord.](https://api.ndla.no/image-api/raw/ZwBjmEKF.jpg?width=1024)
![Fotografi av blå stol og benk, et stable-/sittemøbel og et oppbevaringsmøbel i tre.](https://api.ndla.no/image-api/raw/7qJy1jMf.jpg?width=1024)
Proporsjoner
Proporsjon betyr forhold. Når vi komponerer, tar vi stilling til hvor store de ulike elementene skal være i forhold til hverandre. I flere håndverk forholder du deg til bestemte proporsjoner.
Teknisk og optisk balanse
En blomsterdekoratør bør for eksempel la 1/3 av bukettens høyde være under bindepunktet og 2/3 over. Noen ganger kan det også være omvendt. På den måten oppnår man optisk balanse.
Buketten må også ha teknisk balanse, slik at den ikke velter mot den ene siden i vasen.
Tredeling og det gylne snitt
Poenget med størrelsesforhold er at helheten skal bli best mulig. For å skape dynamikk i arbeidet kan du unngå midten og heller bruke tredelsregelen eller det gylne snitt. Dette vil da gi et proporsjonalt forhold på 1 : 2.
CC BY-SADán lea/leat čállán Hanne Merethe Riskedal Staurland.
Maŋemusat ođastuvvon 06/03/2022