Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
Datalab med Windows Server og generisk nettverk

Bagadus

Installasjon av Windows 10 på fysisk maskin

Windows 10 er et mye brukt operativsystem for klientmaskiner. Windows 10 kan kjøre selvstendig eller være styrt av katalogtjenesten i et bedriftsnettverk. Denne veiledningen går gjennom installasjonen av Windows 10 på fysisk maskinvare med tilpasning for å fungere med Active Directory.

Denne veiledningen beskriver installasjon på fysisk maskinvare. Hvis du skal installere på en virtuell maskin, finnes det en alternativ artikkel for dette som du finner lenke til nederst i artikkelen.

Til installasjonen trenger du en bærbar eller stasjonær datamaskin og USB-minnepenn (minst 8 GB stor) for overføring av installasjonsfiler til maskinen.

Skaffe installasjonfiler og installasjonsmedium

Installasjonsfiler for Windows 10 kan skaffes på flere måter.

Hvis du gjennom skolen har tilgang til Azure Dev Tools for Teaching, kan ISO-filer lastes ned direkte fra disse. Du vil trenge enten Pro, Enterprise eller Education-versjon av Windows 10 (Home-versjonen kan ikke kobles til domenekontroller).

For å legge ISO-filen på USB-minnepenn trenger du et program som Rufus.

Alternativt har Microsoft verktøyet Media Creation Tool, som henter ned nødvendige filer for å lage USB-installasjonsmedium for alle versjonene av Windows 10 i en enkel prosess. Nederst i denne artikkelen finner du en lenke til en detaljert veiledning om opprettelse av installasjonsmedium.

Obs:
Media Creation Tool er enkelt å bruke, men har alternativ for å reinstallere datamaskinen som programmet kjøres på.

Siden du sannsynligvis kjører Media Creation Tool fra din egen skolemaskin, er ikke dette ønsket. Pass derfor på at du velger «Opprett installasjonsmedium» når du får spørsmål om hva du ønsker å gjøre.

Starte datamaskin fra installasjonsmedium

Koble minnepennen med installasjonsfilene til datamaskinen du skal installere Windows 10 på. Slå på datamaskinen og vent til du får opp skjermbildet.

I løpet av de første sekundene av oppstarten er det mulig å komme inn i menyen for å velge oppstartenhet («boot menu»). Se etter tekst i hjørnene på de første skjermbildene for å se hvilken tast du må trykke på. Ofte er det F2, F10, F12 eller Delete-knappen som brukes for å komme inn i denne menyen.

Hvis du ikke fikk trykket på riktig knapp i tide, vil maskinen forsøke å starte opp fra maskinens harddisk. Start maskinen på nytt og prøv på nytt til du kommer inn i riktig meny.

Valg av språk og tastaturoppsett for installasjonsveilederen

Når datamaskinen starter opp fra USB-minnepennen, vil den starte installasjonsveilederen.

På første side velger du språk, klokke og tastaturoppsett som du ønsker å bruke under installasjonen.

Denne veiledningen bruker engelsk som språk, men norsk kan også brukes hvis du ønsker dette.

Trykk «Next» for å gå videre.

En ny side vises. Her er det mulig å komme til verktøy for reparasjon av eksisterende Windows 10-installasjon. Siden vi ønsker å gjøre en nyinstallasjon, trykker du på «Install now».

Lisensnøkkel

På neste side kan du legge inn lisensnøkkel for operativsystemet. I denne omgangen kan dette vente. Trykk derfor på «I don’t have a product key».

Valg av Windows 10-versjon

Hvis USB-minnepennen kommer med filene for flere Windows 10-versjoner, vil du nå kunne velge hvilken versjon du ønsker å installere.

Dette er ikke alltid tilfellet, for eksempel hvis du lastet ned en bestemt versjon av Windows 10 fra Azure Dev Tools for Teaching.

Alle versjoner unntatt Home-versjonene kan brukes med Active Directory. Versjoner som er merket med N, er med norsk språk.

Denne veiledningen tar utgangspunkt i Windows 10 Pro, den engelske versjonen. Du kan velge norsk versjon men må være klar over at det kan gjøre det mer utfordrende å følge instruksjonene eller finne hjelp på nettet senere.

Når du har valgt versjonen du ønsker å bruke, trykker du på «Next».

Du vil nå får spørsmål om å godta lisensbetingelser. Kryss av for dette og trykk på «Next».

Avansert installasjonveiledning

På neste side vil du bli spurt om du ønsker å gjøre en operativsystemoppgradering eller en avansert Windows-installasjon. Velg «Custom: Install Windows only (advanced)».

Partisjonere harddisk/SSD

Slette eksisterende partisjoner

Hvis du installerer på en maskin som har hatt andre installasjoner tidligere, er det sannsynlig at gamle partisjoner enda eksisterer på harddisken til maskinen.

Velg hver partisjon etter tur og velg «Delete». Du vil få opp et vindu hvor du må bekrefte slettingen.

Når slettingen er ferdig, skal du bare stå igjen med en linje med navnet «Drive 0 Unallocated Space» med hele diskens størrelse som ledig.

Hvis du har en datamaskin med flere harddisker, vil de andre diskene og partisjonene også vises. De vil ha andre «Drive»-nummer.


Opprette partisjon

For å opprette en ny partisjon på den tomme harddisken trykker du på «New». Du kan nå skrive inn størrelsen du ønsker at den nye partisjonen skal ha.

Det anbefales at partisjonen du lager, bare er rundt halvparten av totalstørrelsen på harddisken.

Når du har valgt størrelsen, trykker du på «Apply» for å starte opprettelsen av partisjonen.

Et sprettoppvindu vil nå komme fram og spørre om tillatelse til å opprette andre nødvendige partisjoner for Windows-installasjonen. Velg «OK».

Når maskinen har fått arbeidet seg gjennom opprettelsen av partisjonene, vil partisjonslisten oppdatere seg. Marker den store partisjonen, som er av typen «Primary». Trykk så «Next» for å starte installasjon til denne partisjonen.

Når installasjonsveilederen har kopiert over filene til partisjonen på harddisk/SSD, vil maskinen starte på nytt. Du kan nå ta ut USB-minnepennen.

Legg inn region og tastaturoppsett for Windows 10

Når maskinen starter opp fra harddisk/SSD første gang, vil du bli spurt om regionsinnstilling og tastaturpreferanser.

Under region bør du velge «Norway» (selv om du skal ha engelsk språk) trykk «Yes» for å gå videre.

Under tastaturoppsett velger du «Norwegian» og trykker «Yes» for å gå videre.

Hopp over å legge til sekundært tastaturoppsett ved å trykke på «Skip».

Sett opp maskin for bruk i bedriftsnettverk

På siden «How would you like to set up?» Bør du velge «Set up for an organisation». Dette inkluderer filer og verktøy som trengs for senere å koble Windows 10-installasjonen til en server med Active Directory. trykk «Next» for å gå videre.

På neste side vil du få spørsmål om e-postadresse for pålogging. Dette ønsker vi ikke å gjøre. Velg derfor «Domain join instead».

Du vil nå bli spurt om å lage et brukernavn. Denne brukeren vil være lokal administrator på maskinen. Velg et fornuftig brukernavn og et passord du ikke bruker andre steder.

I driftsmiljøer bør ikke brukernavn og passord skrives ned. Men i testoppsett er dette nyttig, men da er det viktig at brukernavn og passord ikke brukes andre steder.

Når du har laget brukernavn og passord, vil du måtte velge sikkerhetsspørsmål og svar. Fyll inn og trykk «Next» for å gå videre.

I den siste delen vil Microsoft be om tillatelse for å gjøre forskjellige typer datainnsamling. Det anbefales å takke nei til forespørselen når det er mulig. Trykk «Accept» for å gå videre.

Når alle spørsmål er besvart, vil maskinen gjøre konfigurering. Dette kan ta noen minutter. Når prosessen er ferdig, blir du logget inn i Windows 10.



CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Tron Bårdgård.
Maŋemusat ođastuvvon 02/26/2021