Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
Datalab med Windows Server og UniFi-nettverk

Bagadus

Basiskonfigurasjon av UniFi-kontroller

UniFi-kontrolleren brukes for å styre UniFi-nettverksutstyr som ruter, svitsjer og aksesspunkter. Kontrolleren har en innledende konfigurasjonsveileder som hjelper oss med å sette opp viktige innstillinger for nettverket.

Denne veiledningen er for bruk med nettverksutstyr av typen Ubiquiti UniFi. Som minimum må nettverket bruke en UniFi-ruter (for eksempel UniFi USG) og må ha en UniFi-kontroller i lokalnettverket).

Veiledning for basisoppsett

1. Åpne kontrollerens webbaserte brukergrensesnitt

For å konfigurere UniFi-nettverkskontrolleren bruker vi en nettleser (helst Google Chrome). Bruk IP-adressen til maskinen som kontrolleren er installert på, og port 8443. Det er også viktig at du bruker https.

https://IP-adresse:8443

Første gang du kobler til kontrolleren, vil du få en advarsel fordi kontrolleren bruker selvundertegnede sikkerhetssertifikater. Siden du har satt opp kontrolleren selv, vet du at det er trygt. Velg «Advanced» under advarselen, og trykk på teksten som starter med «Proceed to …».

2. Bestem kontrollernavn

Ved første oppstart vil kontrolleren åpne en konfigurasjonsveileder. I det første steget skal du sette et navn på kontrolleren. Velg et navn og godta lisensvilkårene. Trykk «Next» for å gå videre.

3. Lag en lokal administratorbruker

Ubiquiti, produsenten av UniFi-nettverksutstyr, har satt opp et sentralt system for pålogging og fjernstyring av UniFi-systemer. Dette er praktisk for å fjerndrifte mindre nettverk.

I et testoppsett på skolen anbefaler vi at du heller bruker ren lokal administrering av nettverkskontrolleren. Det gjør du ved å trykke på knappen «Switch to Advanced Setup».

Vinduet skifter nå til avansert modus. Her må du deaktivere «Enable Remote Access» og «Use your Ubiquiti account for local access».

Du får nå opp felter hvor du setter opp brukernavn, passord og e-postadresse.

Velg et brukernavn og et passord du ikke bruker andre steder.

Når du er ferdig, trykker du på «Next».

På dedikerte Ubiquiti-kontrollere som Cloud Key Gen 2 og Dream Machine må du logge på med skybasert pålogging.

4. Juster kontroller-atferd

På neste side får du spørsmål om du ønsker automatisk optimalisering av nettverket og automatisk sikkerhetskopi av kontrollerinnstillinger. For en testlab anbefaler vi at du skrur av automatisk optimalisering.

Trykk «Next» for å gå videre.

5. Mulighet for å legge til nettverks-enheter

På neste side vises UniFi-nettverksenheter som kan adopteres inn i nettverkskontrolleren.

Vi anbefaler å hoppe over dette i denne omgang.

Trykk «Next» for å gå videre.

6. Mulighet for å sette opp wifi-innstillinger

Selv om det ikke er koblet til et aksesspunkt i nettverket, vil UniFi gi deg mulighet til å basis-konfigurere et framtidig trådløst nettverk. Vi anbefaler at du hopper over dette ved å trykke «Skip».

7. Konfigurer land og tidssone

På den siste sida av veilederen ser du navnet på kontrolleren og det lokale administratorbrukernavnet (som du valgte tidligere). Sjekk at disse er riktige.

Under er det felter for å justere land og tidssone. Forskjellige land har forskjellige lovverk når det gjelder trådløse nettverk. Dette omfatter blant annet sendestyrke og tilgjengelige radiokanaler. Det er derfor viktig at du fyller inn riktig land.

Trykk på «Finish» når du er klar. Konfigurasjon vil nå bli gjennomført, og du blir flyttet til hovedsida (dashboard) til kontrolleren.

UniFi-hovedsida (dashboard)

Et sprettoppvindu vil spørre deg om du ønsker å dele statistikk og diagnostiseringsdata med Ubiquiti. For testnettverk anbefaler vi at du velger «Don’t Send».

Du vil nå få opp et bilde som det under, muligens med omvendt fargepalett (dette kan du justere med knappene ved sida av teksten «Theme» oppe til høyre).

I neste del går vi gjennom bruken av web-grensesnittet og hvordan du legger til enheter til nettverkskontrolleren.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Tron Bårdgård.
Maŋemusat ođastuvvon 02/23/2021