Njuike sisdollui
Ráiddut

Kampen om tungtvannet

Kampen om tungtvannet gjorde stor suksess da den ble vist på NRK vinteren 2015. Handlingen bygger på historiske hendelser og virkelige personer. Tungtvannsaksjonen mot Norsk Hydros anlegg på Vemork er en av de mest kjente sabotasjeaksjonene fra andre verdenskrig.

Oversikt over episodene

Handlingen

Den tyske nobelprisvinneren i fysikk, Werner Heisenberg, er leder for tyskernes atomprogram. Han trenger tungtvann til atomreaktoren han har fått i oppdrag å bygge. Den eneste måten Tyskland kan få tak i tungtvann på, er fra Norsk Hydros fabrikk på Vemork i Rjukan.

Vitenskapsmann og motstandsmann Leif Tronstad blir bekymret da han får høre at tyskerne ønsker å kjøpe tungtvann. Sammen med engelsk etterretning setter Tronstad sammen en sabotasjegruppe som skal forsøke å sprenge tungtvannsanlegget.

Sabotørene og de allierte involveres deretter i en rekke dramatiske aksjoner da de prøver å hindre at tyskerne får tak i det verdifulle og farlige tungtvannet.

Historiske hendelser som fiksjon

Serieskaperne som har laget Kampen om tungtvannet har tillatt seg enkelte kunstneriske friheter for å få historien til å fungere som TV-serie. Dette ser vi ved at enkelte av hendelsene gjengis annerledes i serien enn slik de faktisk foregikk i virkeligheten.

Serien egner seg godt til tverrfaglige oppgaver og diskusjoner i historie og mediefagene. Et eksempel kan være å åpne for diskusjoner i klassen om hvordan verden hadde sett ut i dag om Nazi-Tyskland hadde kommet lenger i sin forskning på atomvåpen under andre verdenskrig. Og videre, om vi ved å vektlegge kildekritiske prinsipper, kan si at TV-serien framstiller de faktiske historiske hendelsene på en pålitelig måte.