Njuike sisdollui
Oanehisfilbma

Den danske dikteren

Animasjonsfilmen Den danske dikteren (2006), regissert av Torill Kove, er en varm film som formidler noe allmennmenneskelig om de store temaene i livet: døden, kjærligheten – og kunsten. For livet er kanskje styrt av både store tilfeldigheter, og at det finnes en sammenheng i det hele?

Handlingen

Den danske dikteren Kasper Jørgensen reiser til Norge for å møte sitt store litterære forbilde, Sigrid Undset. Han kommer aldri så langt, men søker husly på en gård på veien. Der forelsker han seg hodestups i Ingeborg, jenta på gården. Men Ingeborg er lovet bort til gutten på nabogården. Kasper håper hun kan la seg inspirere av Kristin Lavransdatter og velge ektemann etter eget hjerte. Men Ingeborg vet hvordan det går med Kristin, og våger ikke å gå mot løftet hun har gitt faren. Tilfeldigheter skal allikevel føre de to sammen igjen, noe som skal få stor betydning for fortelleren i filmen.

Oscar i 2007

Den danske dikteren fikk stor oppmerksomhet da den vant Oscar for beste animerte kortfilm i 2007. Da Kove gav ut fortellingen i bokform etter at filmen ble gitt ut, fikk hun også gode anmeldelser for boka. Vanligvis er det bøker som blir adaptert i filmformat. Kove gikk motsatt vei og laget en bok inspirert av tegneserienes fortelleteknikk, som en adaptasjon av filmen.

Om regissøren

Torill Kove (1958–) er en norsk-kanadisk animasjonsfilmskaper, illustratør og forfatter, som siden 1980-årene har bodd og arbeidet i Canada. I tillegg til Den danske dikteren har hun laget flere andre anerkjente animasjonsfilmer, blant annet de to Oscar-nominerte filmene Min bestemor strøk kongens skjorter (1999) og Moulton og meg (2014). Både i filmene og i barnebøkene skaper hun lett gjenkjennelige skikkelser og miljøer med enkle streker, delvis inspirert av tegneserieestetikken.

Guoskevaš sisdoallu

Fágaávdnasat
Animasjonsfilm

Animasjonsfilm er ulike filmteknikker der filmskaperen skaper illusjon av bevegelse gjennom å manipulere motivet ved hjelp av enkeltbildeteknikk.