Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Grovt gir god helse

Grovt brød er sunt, godt, raskt og lettvint. Studier viser imidlertid at nordmenn ikke får i seg nok kostfiber fra kornprodukter i henhold til helsemyndighetenes anbefalinger.

Huskelappen

  • Grove korn- og brødprodukter er bra for helsen og kan forebygge mange folkesykdommer.
  • Helsemyndighetene anbefaler at vi øker forbruket av grove korn- og brødprodukter.
  • Grovt mel inneholder flere næringsstoffer enn fint mel.

Grove kornprodukter gir metthet som varer, er bra for fordøyelsen og er dermed med på å opprettholde vektbalansen. Det å velge grove kornprodukter er viktig for å forebygge de store folkesykdommene som hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes type 2.

I Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007−2011) presenterer regjeringen tiltak for å fremme helse og forebygge sykdom gjennom et sunnere kosthold. Et av de generelle målene for utvikling av norsk kosthold er "økt forbruk av grove korn- og brødvarer", ettersom dette vil kunne være med på å bidra til forebygging av sykdom og fremme befolkningens helse. En utfordring med målene fra handlingsplanen er å øke befolkningens forståelse for, kunnskap om og interesse for grove brød- og kornprodukter.

Spiser altfor lite fiber

Helsedirektoratet anbefaler at vi bør få i oss 25−35 gram fiber hver dag, og at 50−60 prosent av energien bør komme fra karbohydrater. Det gjennomsnittlige fiberinntaket er i dag på rundt 17 gram. Brød og korn står i en gjennomsnittshusholdning for 25 prosent av det daglige energiinntaket.

Brød er en av våre viktigste kilder til fiber, karbohydrater og vegetabilske proteiner. Et brød regnes som grovt når over halvparten av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli. Grovt sammalt mel har større partikler enn fint sammalt mel og har vist seg å ha opptil 25 prosent større effekt på tarmfunksjonen.

Grove kornprodukter er også gode kilder til B-vitaminer og vitamin E. De er dessuten blant de beste kildene til jern og sink, som er nødvendige for kroppens funksjoner. Utmalingsgraden, det vil si hvor stor andel av hele kornet som inngår i sluttproduktet, er avgjørende for hvor mye vitaminer og mineraler det finnes i maten.

Opplysningskontoret for brød og korn vil sammen med bakerne jobbe for økt forbruk av brød med rikt fiberinnhold slik at nordmenn enklere kan nå det daglige anbefalte fiberinntaket.

Begrenset bruksrettDán lea/leat čállán Opplysningskontoret for brød og korn.
Maŋemusat ođastuvvon 04/02/2020