Slangeagurk
Det finnes mange typer agurk, men den vanligste i handelen er slangeagurk, også kalt salatagurk. Den er avlang, mørkt grønn og rund i formen, og smaken er mild og god. Fruktkjøttet er hvitt, saftig og mykt. Agurk er uten tvil en av de grønnsakene som spises mest her i landet, og den dyrkes i Norge hele året.
Bruksområde
Agurk kan brukes til salat i mange varianter, kuttet i skiver eller terninger. Agurk brukes også som pålegg på smørbrød sammen med ost, tomat, kaviar og så videre. Til fiskeretter og pasta er agurk en velbrukt grønnsak.
Næringsinnhold
Agurk har lavt energi - og fettinnhold og er en kilde til kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Agurken inneholder mye vann og har lav næringsverdi, men inneholder likevel noen A- og C-vitaminer i tillegg til kalsium og jern.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Kvalitetskrav
Agurk skal være mørkegrønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet er lett knudrete eller glatt. Agurk skal være velformet og ikke for sterkt bøyd. Den skal også være fri for prikker og bløte flekker.
Norsk sesong
Sesong på friland: april–oktober. Dyrkes året rundt i veksthus.
Med andre ord
latin: Cucumeris
engelsk: cucumber
tysk: Gurke
fransk: concombre
Lagring
12 °C. Agurk tar skade av så vel lavere som høyere temperaturer. Pakker du agurken i plast, beskyttes den mot uttørking og etylenpåvirkning.
Video
I denne videoen får du vite mer om agurk, og du får gode tips til tilberedning.