Njuike sisdollui
Bargobihttá

Tilberedning av grønnsaker

Grønnsaker brukes som garnityr til både kjøtt og fisk, men kan også bli til egne retter. I denne oppgaven skal du sette deg inn i forskjellige grønnsaker og hvordan disse kan tilberedes.

Teoridel: Finn fakta om grønnsaker

Jobb individuelt og lag en presentasjon om disse grønnsakene: sellerirot, gulrot, en valgfri løk, blomkål og tomat.

Presentasjonen skal gi svar på følgende spørsmål:

  • Når er det sesong for hver av grønnsakene?

  • Hva slags næringsinnhold har de, hva inneholder de mye av?

  • Hvordan skal de enkelte grønnsakene lagres?

  • Hvilke tilberedningsmetoder kan brukes på grønnsakene?

  • Hvilke retter passer de enkelte grønnsakene til?

Du kan bruke Word, PowerPoint og andre digitale programmer til å lage presentasjonen din, eller du kan lage den på en plakat eller et ark.

Praktisk del: Tilberedning av en grønnsak

Klassen deles i grupper på 2–3 elever. Gruppene får ansvaret for hver sin grønnsak.

Hver gruppe velger ut tre forskjellige tilberedningsmetoder som passer til grønnsaken de har ansvaret for, og finner oppskrifter.

Gruppene går på kjøkkenet og tilbereder grønnsaken sin på de tre ulike måtene, sammen med ovnsbakt kyllingbryst.

Sensorisk del: Smak på hverandres retter

Hver gruppe presenterer de ulike rettene sine for de andre, og lar de andre smake og vurdere rettene.

Reflekter:

  • Hvor fornøyd ble du med rettene gruppa di lagde?

  • Har du lært noen nye måter å tilberede grønnsaker på i dag?

  • Av alle grønnsaksrettene du smakte på i dag, hvilken likte du best, og hvorfor var det denne du likte best?

  • Ble du inspirert til å variere mer med tilberedningsmetodene?