Tekniske hjelpemidler
- gjøre brukeren selvhjulpen
- være et supplement til andre tiltak
- bedre funksjonsevnen
- lette pleien av mennesker med nedsatt funksjonsevne hjemme
- hjemme
- på skolen eller studiestedet
- på arbeidsplassen
- i fritida
- montering og tilpasning
- demontering
- reparasjoner
- framføring av strøm til hjelpemidlet
Alt utstyr fra hjelpemiddelsentralene blir lånt ut gratis og så lenge brukeren har behov for det. Når behovet opphører, skal hjelpemidlene returneres til sentralen.
Hjemmetjenesten og vaktmestertjenesten i kommunen har ansvar for å hjelpe brukeren med å tilpasse eller installere hjelpemidlene. Dersom det trengs spesiell fagkompetanse, skal hjemmetjenesten kunne henvise til private firma eller håndverkere som har riktig ekspertise.
Hvis hjelpemidlet går i stykker eller ikke virker, må brukeren eller hjemmetjenesten melde fra til hjelpemiddelsentralen, som sørger for at utstyret blir reparert. Enkle reparasjoner besørges av kommunens vaktmestertjeneste. Vanlig vedlikehold, som rengjøring og fylling av luft i dekk, er brukerens eget ansvar.
I noen tilfeller kan hjelpemiddelsentralen gi brukeren et tilskudd slik at han eller hun kan kjøpe hjelpemidlet selv. Det gjelder særlig utstyr som stadig blir fornyet og oppgradert, for eksempel datautstyr. Ved et tilskudd er brukeren selv ansvarlig for å reparere og vedlikeholde hjelpemidlet.
Guoskevaš sisdoallu
Alle som har en eller annen form for nedsatt funksjonsevne, enten medfødt eller på grunn av sykdom eller skade, har krav på nødvendige hjelpemidler.
Personer med behov for hjelpemidler for å delta og fungere bedre i hverdagen, kan søke om å låne hjelpemidler gjennom hjelpemiddelsentralen i Nav.