Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Tekstbehandling

Du bruker et tekstbehandlingsprogram til å skrive og bearbeide tekst digitalt. Her får du vite om noen av mulighetene som finnes.

Før du leser

Disse fagbegrepene blir brukt og forklart i løpet av teksten:

Tekstbehandling
Tekstbehandling er å arbeide med en tekst, gjøre endringer.
Verktøy
Verktøy er noe du bruker for å utføre noe, et hjelpemiddel.
Funksjon
Her betyr funksjon den oppgaven et verktøy har, det verktøyet skal gjøre.
Verktøylinje
I verktøylinja i digitale programmer finner du en rekke med symboler som viser hva du kan endre på i et dokument. Ofte ligger linja øverst i dokumentet du har åpent. Det finnes ett symbol for hvert verktøy.
Formatering
Formatering er å endre på hvordan skriften ser ut i et dokument, som det å endre skrifttype, størrelse, linjeavstand og lignende.
Stave- og grammatikkontroll
Stave- og grammatikkontroll er et verktøy som finnes i mange digitale programmer. De hjelper deg til å skrive riktig ved å markere ord og setninger som kan være feil.

Når bruker du tekstbehandling?

Et tekstbehandlingsprogram bruker du som oftest til å skrive dokumenter, som for eksempel en innlevering på skolen, rapporter eller brev. I et tekstbehandlingsprogram kan du endre på teksten. Du får også hjelp til å skrive riktig.

Funksjoner

Ingen tekstbehandlingsprogrammer er helt like, men som oftest vil de kunne gjøre det samme. De har de samme .

Endre tekst

I stort sett alle tekstbehandlingsprogrammer har du muligheten til å tekst. For eksempel kan du endre på skrifttype, skriftstørrelse, farger, eller annet som endrer tekstens utseende. I tillegg er det vanlig å kunne legge til bilder og tabeller.

Du finner alle verktøyene i ei verktøylinje. Den ligger gjerne øverst i dokumentet.

Lage struktur

Du bruker tekstbehandlingsverktøyet til å lage avsnitt og overskrifter som gjør teksten lettere å lese. Tekstbehandlingsverktøyet kan også hjelpe deg med å lage oversikt over innhold i en og i .

Funksjoner som hjelper deg å skrive riktig

Du kan bruke verktøy i tekstbehandlingsprogrammet til å skrive riktig norsk. Verktøyene finner mange feil, men de oppdager ikke alt. Noen ganger tar de selv feil, men likevel er dette veldige nyttige verktøy. Hvis du i tillegg alltid sjekker det verktøyene markerer som feil, vil du lære deg mer om staving og grammatikk i norsk.

Stave- og grammatikkontroll

Stavekontrollen
Stavekontrollen markerer ord du har skrevet feil ved å sette en rød strek under. Du får forslag til riktig ord når du klikker på ordet som har rød strek under seg. Sjekk at du da velger rett ord.
Grammatikkontrollen
Grammatikkontrollen markerer med blått og foreslår endringer når setningen er feil grammatisk. Den oppdager dessverre ikke alle feil, så du må alltid bruke annen kunnskap i tillegg.

Når du velger ordene som er streket under, får du opp forslag om hva som er korrekt. Noen ganger kan du velge mellom flere forslag. Hvis du ikke er sikker på valget, spør læreren eller andre som er gode i norsk.

Andre verktøy

Mange av verktøyene i lista under finner du i tekstbehandlingsprogrammet du bruker. De kan ha litt ulike navn, så spør læreren om hjelp hvis du ikke finner dem.

Les høyt
Du kan markere deler av teksten og få den lest opp. Noen ganger er det lettere å oppdage feil i en setning når du hører den bli lest opp.
Oversett
Du kan markere tekst og velge språket du vil oversette til (for eksempel førstespråket ditt). Da får du sjekket om det du har skrevet gir mening, at du har valgt rett ord. Det er viktig å vite at oversettelsesprogrammet kan ta feil og misforstå hvilke ord du har brukt.
Stemmestyrt skriving
I noen tekstbehandlingsverktøy kan du snakke inn teksten du vil skrive. Du må snakke sakte og tydelig for at den skal få med seg alt. Etterpå må du sjekke teksten nøye, spesielt ord som likner hverandre i uttale (for eksempel og/å). Dette er en funksjon som er fin å bruke hvis du synes det er enklere å snakke enn å skrive en lang tekst på norsk – og trenger hjelp med skrivingen i en kort periode.

Guoskevaš sisdoallu