Maskiner og utstyr i restaurant- og matfag
En kombidamper har som oftest varmluft, og den har tre hovedfunksjoner: stek, damp og kombinasjon av stek og damp. Nyere kombidampere har ofte tilleggsfunksjoner som gjør det mulig å dampe/steke på lave temperaturer, egne tørkeprogram og mulighet for å lage egne programmer for enkelte produkter.
En herteovn er som oftest laget av keramisk stein. Denne varmes opp ved at varmeelementet er montert enten under eller over steinen. Ovnen bygges som et kammer som holder varmen inne i ovnen. Produkter stekes da ved hjelp av direkte varmeoverføring fra ovn til produkt. Det finnes også herteovner der man fyrer med ved eller kull inne i kammeret til ovnen. Fordelen og ulempen med denne ovnen er at det blir veldig varmt. Pizza og brød er ofte stekt inne i en herteovn/steinovn.
Induksjon
Induksjonstoppen fungerer ved magnetisme og en elektrisk spole som ligger under kokeplata. Når det går strøm gjennom spolen, danner den et magnetfelt. Magnetfeltet skaper en elektrisk strøm i bunnen av kjelen, og på grunn av den elektriske motstanden blir metallet i kjelebunnen varmt. Når kjelen blir fjernet fra toppen, forsvinner også varmen på plata ganske raskt.
Gass
Gasstoppen fungerer ved at et bluss tennes og tilføres gass. Dette gir en flamme som kan reguleres på samme måter som andre koketopper. En fordel ved gassvarme er at vi raskt får opp temperatur. En ulempe kan være at det er vanskeligere å styre varmen, og det er en viss fare ved å ha en åpen flamme som lett kan antenne både matrester og utstyr.
Keramisk
Keramiske topper varmes av et varmeelement. Når vi skrur på ovnen, blir elementet varmet opp til ønsket temperatur, og denne varmen sprer seg til den keramiske overflata som varmer kjelen eller stekepanna. Når vi fjerner kjelen fra plata, vil den keramiske overflata fortsatt holde den høye temperaturen, og varmeelementet vil gløde rødt. Når vi skrur av, vil varmeelementet bruke litt tid på å kjøle seg ned.
Vakuum betyr "tomt rom". Det vakuumpakkeren gjør, er at den suger lufta ut av en pose og forsegler den med en sveisesøm. Det kan forlenge holdbarheten på både fersk og fryst mat. Det finnes forskjellige typer vakuumpakkere. De mest avanserte har også funksjoner for gasspakking, der man tilfører gass i posen for å forlenge holdbarheten. Vi kan fjerne alle luft i posen, men også bare bruke sveisefunksjonen slik at posen blir helt tett, men med litt luft inne i posen.