Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
Bærekraftig mat

Dán lea/leat čállán Thomas Bedin, Camilla Øvstebø, Hege Nikolaisen ja Vigdis Haugan.
Maŋemus ođastuvvon 8.11.2023
Bargobihttá

Hva vet du om bærekraftig mat?

Ta stilling til påstander om bærekraftig mat og finn ut hva du tror du vet.

Oppgave 1. Ta stilling til påstander

Oppgave 2. Diskuter resultatene

Hvilken påstand ble dere mest overraska over? Forklar hvorfor dere ble overraska.

Oppgave 3. Flere påstander om bærekraftig mat

  1. Finn troverdige kilder som hjelper dere med å ta stilling til påstandene under. I noen tilfeller må dere kanskje legge bestemte premisser til grunn for å kunne konkludere. Det vil trolig være forskjell på hvor bærekraftig sjømat i vill tilstand er, sammenlignet med sjømat fra oppdrett.

    «Sjømat er bærekraftig mat!»

    «Alle bør spise mindre kjøtt for å redde klimaet.»

    «Det er bedre å spise hvitt kjøtt enn rødt kjøtt.»

    «Uten kjøtt får vi ikke de næringsstoffene vi trenger.»

    «Grønnsaker inneholder stort sett karbohydrater og fiber.»

    «Å dyrke grønnsaker er bærekraftig.»

  2. Noen påstander blir gjentatt så mange ganger, at de etter hvert blir vedtatte sannheter. Har dere noen eksempler på slike påstander? Prøv å finne kilder som støtter påstandene.

Kilder

Cicero. (2019). Klimagassutslipp fra norsk mat (CICERO Report;2019:05). http://hdl.handle.net/11250/2595969

Faktisk. (2019, 2. januar). Nei, rødt kjøtt fra Breim er ikke bedre for klimaet enn avokado fra Chile. Lastet ned 18. februar 2021 fra https://www.faktisk.no/faktasjekker/JE6/nei-rodt-kjott-fra-breim-er-ikke-bedre-for-klimaet-enn-avokado-fra-chile

Horne, T. (2020). Den store klimaguiden. Forlaget Press.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Thomas Bedin.
Maŋemusat ođastuvvon 2021-03-15