Njuike sisdollui

Bargodoaibma

Lag sjokoladekuler

Dere skal lage sjokoladekuler, men dere får bare bruke ei kjøkkenvekt for å måle opp ingrediensene, og i oppskriften brukes det mange ulike måleenheter!
Sjokoladekuler med kokos stablet på et fat. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Lag sjokoladekuler

Følg oppskriften under og lag sjokoladekuler. Når dere skal måle opp hvor mye dere trenger av hver ingrediens, har dere bare lov til å bruke ei kjøkkenvekt.

Oppskrift på sjokoladekuler

Ingredienser

  • ½ kopp smør

  • ¼ oz kakao

  • 4 ss sukker

  • 3 dl havregryn

  • 15 ml vann

  • kokos til pynt

Tenk igjennom ...

Veier 1 liter vann det samme som 1 liter smør?

Slik gjør dere

  1. Finn ut hva de ulike måleenhetene betyr, og regn om mengdene i oppskriften til masse i gram.

  2. Vei opp rett mengde av hver ingrediens.

  3. Bland alle ingrediensene, unntatt kokos, godt.

  4. Rull massen til kuler og rull dem i kokos.

  5. La kulene stå på et kaldt sted mens dere jobber med oppgavene nedenfor.

Oppgaver

  1. Regn ut

    • næringsinnhold per kule

    • næringsinnhold per 100 gram

  2. Foreslå andre ingredienser dere kunne valgt for å gjøre sjokoladekulene sunnere. Begrunn hvorfor dette gjør kulene sunnere.

  3. Tenk dere at dere skal pakke alle kulene dere har laget, i én eske.

    • Hvor stort må volumet av esken være? Hvor mye emballasje trenger dere?

    • Finn ut hvilke krav som stilles til emballasje som skal inneholde matvarer. Hva må dere tenke på når dere skal lage emballasje til sjokoladekulene? Se artikkel om emballasje og mat.

    • Lag et tiltalende design på emballasjen. Få fram om sjokoladekulene deres er sunne/økologiske/Fairtrade eller annet som gjør dem "spesielle". Se artikkel om emballasje og produktmerking.

    • Lag en etikett med næringsinnhold. Husk merking av eventuelle allergener. Se Mattilsynets side om merking av allergener.

Rapport

Lag en rapport over det dere har gjort.

Dette må være med i rapporten:

  • utregninger (vekt og næringsinnhold, emballasje)

  • utstyrsliste

  • framgangsmåte

  • bilde/figur

  • endringsforslag som gjør sjokoladekulene sunnere

Guoskevaš sisdoallu

Emballasje er det et produkt er pakket inn i. Hensikten med emballasje på mat kan være å forlenge holdbarheten, gi informasjon og reklamere.

Tips til læreren

Rapporten kan brukes som tverrfaglig vurdering i naturfag og matematikk.

CC BY-SADán lea/leat čállán Nina Mari Wagner.
Maŋemusat ođastuvvon 09/25/2022

Oahppanresurssat

Biebmoávdnasat