Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Gjenbruk av teknologi

Teknologier som er utviklet for oljebransjen, blir også brukt i andre næringer. Noen er viktige for effektivisering i produksjon, andre kan bidra til et bedre miljø og reduksjon av klimautslipp.

Mye godt kommer ut av oljebransjen. I denne oversikten ser vi på tekniske løsninger som er utviklet for oljebransjen, og som også er tatt i bruk i andre næringer.

CO2-lagring i brønner under havbunnen

Injeksjonsbrønner bores ned til reservoaret og brukes til å øke oljeproduksjonen fra reservoaret. På Sleipner- og Snøhvit-feltene er det allerede lagret mer enn 25 millioner tonn CO2-gass.

Teknologien er videreført til injeksjon og lagring av CO2-gass i landbasert industri. Norcem Heidelbergs sementfabrikk i Brevik har stort fokus på produksjon uten utslipp.

På sidene til Norsk olje og gass kan du lese mer om CO2-fangst og -lagring (norskoljeoggass.no).

Spor etter vikinger

I 2017 startet utforskningen av havbunnen i Hafrsfjord. Her letes det etter bevis på at slaget ved Hafrsfjord fant sted i år 872. Havbunnen kartlegges med sonarer og skannere som er utviklet for offshoreindustrien. Deretter tolkes informasjonen av spesialister i selskaper som har jobbet med slikt for oljebransjen.

Geopluss (geopluss.no) har mer informasjon om denne teknologien.

Redder liv med oljekompetanse

Vedlikeholdsrutiner og overvåkningssystemer for vedlikehold på norsk sokkel er digitalisert slik at man automatisk blir varslet når tida for vedlikehold nærmer seg.

Den samme teknologien er tatt i bruk til å forutse vedlikeholdsbehov på medisinteknisk utstyr, bedre logistikkflyt og optimalisere skift- og bemanningsplanlegging. Programmene er videreutviklet til å forutse når risikoutsatte pasienter som legges inn på sykehus, er i ferd med å nå kritiske tilstander.

Globus AI er bedriften som startet med ideen, og det kan du lese mer om på sida Redder liv med oljekompetanse (norskoljeoggass.no).

Nye vannrør uten graving

Boreteknologi som er utviklet for oljebransjen, brukes i Horten. Der bores det forbindelser mellom vannrør og hus slik at graving i gatene blir unngått. Teknologien bruker robot til boring og kobling av vannrør.

Techni (techni.no) har mer informasjon om teknologien.

Havbunnsstrukturer til oppdrettsnæringen

Beskyttelsesdeksel og støttestrukturer til havbunnsinstallasjoner var opprinnelig lagd i stål. Det krever mye vedlikehold og inspeksjon. Teknologisk utvikling gjorde det mulig å lage de samme strukturene i glassfiberarmert polyester og andre komposittmaterialer.

Materialet har lav vekt, høy styrke og begrenset CO2-avtrykk. Det passer også veldig bra til undervannsstrukturen i oppdrettsnæringen og kan i tillegg brukes til landbaserte oppdrettskar.

På sida A Leading EPC contractor of Composite Solutions (csub.com) finner du mer informasjon om denne teknologien.

Feltsykehus og kommandosenter fra oljelenser

Oljelenser er lange puter fylt med luft som legges ut for å avgrense oljesøl. Disse ble utviklet allerede på slutten av 1970-tallet.
Materialet og teknologien har deretter blitt tatt i bruk til å utvikle beredskapstelt til forsvaret, sivilforsvaret og humanitære organisasjoner. Disse teltene er store og raske å sette opp.

NorLense (norlense.no) har mer informasjon om denne teknologien.

Flytende havvindturbiner

Havvind skal bidra til å dekke energibehovet med fornybar energi. Det er ingen tvil om at teknologien som brukes til flytende havvindturbiner, er hentet fra oljebransjen. De flytende turbinene ankres etter det samme prinsippet som flytende installasjoner for oljebransjen.

Mange ulike teknologioverføringer

Fiskerinæringen, vindkraft, kommunikasjon og overvåkning – det er veldig mange områder som bruker teknologi fra oljenæringen. Bransjen har lagd ei egen skryteside om temaet: Norske teknologioverføringer fra olje og gass til andre næringer (teknologioverforinger.no).

På sida Trenger kompetansen i olje- og gassindustrien (norskoljeoggass.no) kan du høre en samtale om karbonfangst og framtida i oljebransjen.

Til ettertanke

  • Hva i oljebransjen kan sies å være bærekraftig? Er det gjenbruk, økonomi, teknologi eller menneskelige ressurser?

  • Hvordan bidrar oljebransjen til positiv teknologisk utvikling?

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Sissel Paaske.
Maŋemusat ođastuvvon 04/19/2021