Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Hva er seksualitet?

Alle mennesker er født som seksuelle vesener med evne til å nyte. Vi har alle en seksualitet uansett om vi er unge, gamle, single eller i parforhold. Seksualitet handler like mye om fantasier, følelser og tanker som seksuelle aktiviteter.

Hva er seksualitet?

Det å ha seksuelle fantasier er et tegn på at vi er seksuelle individer. Seksualiteten er integrert i personligheten din og påvirkes derfor av den fysiske og psykiske helsen din hele livet. Hvis du for eksempel har tannverk, kan du ha mindre lyst til å gjøre noe seksuelt. Smerter kan stjele energi fra oss. Og energi og overskudd trenger vi for å gjøre seksuelle aktiviteter. Eller hvis du for eksempel er trist fordi du strøk på en eksamen, så kan du ha mer lyst til å gjøre noe seksuelt som trøst. Ingen har lik seksualitet, fordi ingen har lik personlighet. Det er ekstra stor forskjell på barns seksualitet, ungdoms seksualitet og en voksens seksualitet.

Kort oppsummert handler menneskets seksualitet om mye mer enn å lage barn. Seksualitet handler om det å nyte kropp, følelser, tanker og aktiviteter. Seksualitet er altså noe som tilhører det å være et menneske uansett hvor ofte eller sjelden en seksuell aktivitet gjøres – og uansett om du er singel eller har kjæreste. Du har din seksualitet, selv om du ikke har hatt samleie eller orgasme, fordi seksualitet handler om så mye.

Hvordan definere seksualitet?

World Health Organization (WHO) sier at seksualitet ikke kan defineres med ett ord, fordi den er så mye forskjellig og varierer fra person til person. WHO beskriver seksualitet slik:

Seksualitet er en kjernedimensjon av det å være et menneske og inkluderer seksuelle handlinger, kjønnsroller, kjønnsidentitet, seksuell orientering, erotikk, intimitet, nærhet, bekreftelse, kjærlighet og reproduksjon. Seksualitet oppleves eller uttrykkes i tanker, fantasier, lengsler, ønsker, tro, holdninger, verdier, aktiviteter, handlinger, roller og forhold og er en kilde til glede og selvrealisering, så vel som til helseutfordringer og vanskeligheter.

Seksuell utvikling

Seksualiteten vår endres hele livet og påvirkes av oppdragelse og miljøet rundt oss. Et ord, et blikk og en berøring kan påvirke oss og vår seksualitet. Det kalles at seksualiteten sosialiseres. De første leveårene regnes som de mest avgjørende for den seksuelle sosialiseringen. Vi lærer oss hva vi liker og hva vi ikke liker. Disse erfaringene danner grunnlaget for det vi kaller tenningsmønster.

Det er i tidlig alder at mennesket finner ut hva de tenner på seksuelt. Vi begynner sakte, men sikkert å ane hva som lager deilige følelser i kroppen og hvem vi blir forelsket i. Noen tenner seksuelt på samme kjønn, mens andre tenner seksuelt på et annet kjønn. Vi finner ut hvem vi har lyst til å kysse og gjøre seksuelle aktiviteter med. Du finner ut hvem og hvilke kjønn som gjør deg kåt. Når den seksuelle utviklingen din får sosialisere seg trygt med jevnaldrende, kan du lære mye om eget og andres seksualliv.

Seksuell orientering handler om hvem vi blir forelsket i, seksuelt tiltrukket av og ønsker å være sammen med. De vanligste seksuelle orienteringene er heterofil, homofil, lesbisk og bifil.

Seksualitet hermes

Ifølge sosiologene Gagnon og Simon blir menneskers seksualitet formet av språket vårt. De har forsket mye på hvordan seksualiteten vår utvikles og hvordan vi hermer hverandre. Det at vi hermer etter hverandre og får ulike seksualvaner, kaller Gagnon og Simon for seksuelle skript eller usynlige manus. De mener vi har tre hovedskript:

  1. Det individuelle seksuelle skriptet ditt skapes av det du liker, behovene dine og det du erfarer med sansene dine. For eksempel hvis du liker å bruke høyre hånd, og ikke venstre hånd, når du berører deg selv, så er det det unike seksuelle skriptet ditt.

  2. Det relasjonelle seksuelle skriptet ditt skapes av det du forventer og gjør sammen med andre. Hvis vi har sett en romantisk film som viser at det seksuelle skriptet er slik: først flørt, så kyssing og så samleie, så har mange en tendens til å bli påvirket av dette skriptet og herme den rekkefølgen i møte med andre.

  3. Det kulturelle seksuelle skriptet handler om deg og det du velger å gjøre, fordi du påvirkes av kulturen du lever i. Du kan bli påvirket av ord, bilder, filmer og både skrevne og uskrevne regler. Et eksempel på hvordan norsk kultur påvirker seksuallivene våre, er at i Norge så anser vi at kvinner, menn og andre kjønn er likeverdige og skal bestemme like mye over seksuallivet sitt.

Sansenes betydning

Hvordan kan du få best mulig seksualitet? Alle blir født med ulike forutsetninger og muligheter til å nyte og til å gjøre seksuelle aktiviteter. Disse fem sansene er viktige når tenningsmønsteret i seksualiteten din utvikles: synssansen, hørselssansen, smakssansen, luktesansen og berøringssansen.

Disse sansene gjør at du lærer og husker behagelige opplevelser, og at du kan få noen favoritter. Om en sans ikke virker, blir de andre sansene desto sterkere. Når vi lukker øynene, så hører vi ofte bedre pusten og andre lyder. Når vi åpner øynene, så kan hørselen bli litt svakere, fordi synet får mest oppmerksomhet.

Hvis du møter en som liker mye av det du liker, kan det bli veldig gøy og spennende. Noe av det smarteste du kan gjøre, er å spørre den andre: – Hva liker du? Hva tenner deg seksuelt? Hva er favorittberøringene dine? Hvor liker du å bli kjærtegnet på kroppen? Å være nysgjerrig og stille hverandre slike spørsmål kan gjøre at dere blir skikkelig gode til å tilfredsstille hverandre.

Øvelse gjør mester

Som ellers i livet er det slik at øvelse gjør mester også i seksuallivet. Tar du vare på privatlivet ditt og andres, kan dere føle dere fram i fred og ro. Og jo bedre kjent vi er med egen kropp og sanser, jo enklere kan det bli å fortelle hva vi ønsker oss av nytelse.

Visste du at huden er vårt største organ? De fleste nervene finnes rundt kroppens åpninger. I tillegg er vi ekstra følsomme på steder som bøyes: bak knærne og albuen, mellom tærne og fingrene, inni håndflaten og armhulen. Veldig følsomt er det på de livsviktige stedene som nakke og hals. Forskere mener det stammer fra evolusjonen.

Noen personer med lammelser fra halsen og ned forteller at de øvde på å ta imot berøringer på halsen og ørene og fikk et tilfredsstillende seksualliv. Dette viser hvor mye nytelse som ligger på lur i og på menneskets kropp bare vi utforsker den.

Kilder

Bufdir. (2020, 17 april). Seksuell orientering. Lhbtiq ordlista. https://www.bufdir.no/lhbt/lhbt_ordlista/#heading11864

Gagnon, J., & W. Simon, W. (1973). Sexual Conduct: The Social Sources of Human Sexuality. Aldine.

Grünfeld, B. & Almås, E. (2021, 26 april). Seksualitet. I Store Norske leksikon. https://sml.snl.no/seksualitet

WHO. (u.å.). Sexuality. Sexual health. https://www.who.int/health-topics/sexual-health#tab=tab_1

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Stine Kühle-Hansen.
Maŋemusat ođastuvvon 04/27/2021