Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Kokk

Som kokk må du være glad i å lage mat og dessuten være kreativ, allsidig og nøyaktig. Du må kunne tilberede varm og kald mat for alle typer mennesker og anledninger.
Film om kokkyrket. Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Fakta

  • yrkesbetegnelse: kokk med fagbrev

  • utdanning: restaurant- og matfag vg1, kokk- og servitørfag vg2,
    kokkfag vg3 (opplæring i bedrift i to år)

  • eventuell videreutdanning: mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet

Hva gjør en kokk?

I tillegg til å tilberede nydelig mat må du kunne mye om planlegging, innkjøp, lagring, bærekraftig produksjon, kvalitetssikring, presentasjon og økonomi.

Du må også kunne kommunisere med kollegaer og gjester for å sikre at maten du lager, fører til at gjestene trives og ønsker å oppleve kokekunstene dine igjen.

Sentrale arbeidsoppgaver

  • planlegge retter og menyer med utgangspunkt i gjestenes ønsker og behov
  • lage mat til ulike anledninger
  • benytte ulike typer råvarer og tilberedningsmetoder
  • planlegge innkjøp og beregne priser
  • anrette og presentere mat
  • renhold og produksjonshygiene

En dyktig kokk

  • er glad i å lage mat

  • er kreativ og har estetisk sans

  • jobber godt under press

  • har gode kommunikasjonsevner og jobber godt i team

  • har god personlig hygiene

  • er serviceorientert

  • følger med på trender og utvikling i faget

Hvor kan jeg jobbe?

Som ferdigutdannet kokk vil du kunne jobbe med mat på en rekke forskjellige steder. Du kan for eksempel jobbe på restauranter, kafeer og hoteller, i kantiner samt innen skipsfart og offshore.

Guoskevaš sisdoallu


CC BY-NC-SA 4.0Dán lea/leat čállán Restaurant og Matfag.no ja Jannike Gausdal.
Maŋemusat ođastuvvon 11/17/2021