Njuike sisdollui

Fágaávnnas

Skinn- og pelsduojár

En náhkkeduojár, eller skinn- og pelsduojár, bearbeider skinn og produserer, utvikler og reparerer skinnprodukter med utgangspunkt i samiske duodjitradisjoner. Tradisjonelle produkter er fottøy, bekledning og oppbevaringsgjenstander eller bruksgjenstander som seletøy og grimer for reinsdyr.

Materialer

To hender med gule hansker rengjør et reinsdyrskinn. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

En náhkkeduojár kjenner til ulike skinn- og pelstyper av ville dyr og vet hvordan årstidene påvirker skinnet og pelsens kvalitet. Naturlige garvemetoder og bearbeiding av materialer til produksjon inngår i arbeidet. Bearbeiding av sisti (avhåret reinskinn) og gápmasat (skankeskinn av rein) er noen av metodene det jobbes med.

Teknikker

Hånd med fingerbøl av skinn holder synål og sytråd. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

I faget skal du jobbe med ulike håndsømteknikker og tradisjonelle mønstre tilknyttet produksjon av duodjiprodukter. Du får prøve ut nye produksjonsmetoder og finne ditt eget i uttrykk i dekorering og videreutvikling av produkter. Du lærer om regionale særpreg i de tradisjonelle produktene, både i form og dekor.

Et par skaller med bånd står på snøen. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Det fins ulike tradisjonelle fottøy innen duodji. En skinn- og pelsduojár lager sommerfottøy av sel- eller kuskinn og vinterfottøy av reinens skankeskinn. Hovedmønsteret for fottøyet er det samme over hele Sápmi, med regionale forskjeller i form, dekor og håndsømteknikker.

Egenskaper

Skinnveske med dekor. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

En skinn- og pelsduojár må ha godt håndlag og ha god forståelse for form. Du må være komfortabel med kroppslig arbeid og arbeid med ulike håndredskaper. Du må kunne kommunisere godt med kunder og oppdragsgivere.

Utdanning

Samisk skinnveske og dekor. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Utdanningen for å bli skinn- og pelsduojár er to år i videregående skole og to år lære i bedrift. Det første året tar du vg1 håndverk, design og produktutvikling. Det andre året velger du vg2 duodji. Etter to år i lære i skinn- og pelsduodjifaget kan du ta svennebrev.

CC BY-SADán lea/leat čállán Sara Inga Johansdatter Utsi Bongo.
Maŋemusat ođastuvvon 12/09/2021

Oahppanresurssat

Duodji