Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Håndbokbinder

En håndbokbinder bruker gamle innbindingsteknikker for å binde inn og reparere bøker og dokumenter. De arbeider både med nye bøker og tidsskrifter, og antikvariske bøker og dokumenter.
Elin Myhrekrok forteller om arbeidet som lærling ved Julius Ørenberg Bokbinderi i Oslo. Video: NRK / CC BY-SA 4.0

Håndbokbinderen binder inn enkeltbøker eller små opplag av bøker. Det kan både være innbinding av helt nye bøker eller reparasjoner og restaurering av gamle og verdifulle bøker. Andre produkter kan være protokoller, minnebøker og kunstbøker. I arbeidet brukes materialer som skinn, tekstil, papp, papir, klebestoffer og metaller til forgylling.

Et bokbind består av mange detaljer. Men mange av dem er ikke synlige når du står med ei ferdig bok i hånda.

Håndhefting skjer ved sammensying av arkene i en heftelade, slik det har blitt gjort i mange hundre år. Båndene, eller hyssingen som boka blir sydd på, blir så limt til bokpappen som utgjør for- og bakside av permen. Bokpermer dekoreres ved hjelp av teknikker som marmorering, preging eller forgylling.

Håndbokbinderen lager også mapper, esker, kassetter, menyer, adressepermer og lignende. Kunder kan være privatpersoner, lag og foreninger, bedrifter og offentlige instanser.

Utdanning

Flere fag innen design og tradisjonshåndverk har ikke et skoletilbud, men opplæring i bedrift etter vg1. Disse fagene kalles særløp. Håndbokbinder er ett av særløpene, der du går tre år i lære etter vg1 håndverk, design og produktutvikling. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er håndbokbinder.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Kristine Kandal-Ilagsmoen.
Maŋemusat ođastuvvon 06/24/2022