Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
Sosiale relasjoner og inkludering

Dán lea/leat čállán Albertine Aaberge, Inga Berntsen Rudi, Gro-Anita Mortensen, Jan Erik Auen ja Karl Henrik Aanesen.
Maŋemus ođastuvvon 21.04.2021
Fágaartihkal

Sosialisering

Gjennom sosialisering lærer menneskene å fungere i et samfunn og får kjennskap til de regler og verdier som det forventes at man skal følge. Sosialisering er den prosessen som gjør at vi tar til oss dette – fra vi blir født til vi dør.

Hva er sosialisering?

Sosialisering handler om hvordan vi påvirkes, hva vi påvirkes av gjennom livet, og hvordan dette former oss som individ. Sosialiseringsprosesser foregår hele livet. I løpet av livet får og inntar vi flere sosiale roller, både innad i familien, i samfunnslivet og i arbeidslivet. I dagens samfunn har også mediene en stor innflytelse på sosialiseringsprosesser.

Vi skiller mellom to typer sosialisering: primærsosialisering og sekundærsosialisering.

Primærsosialisering

Primærsosialisering foregår i din nærmeste familie. Familien din har lært deg å snakke, tenke, skille mellom rett og galt, hva som er gode og dårlige vaner og hvordan du bør oppføre deg mot andre. Når vi tenker på dette, er det ikke rart at mange vokser opp til å bli ganske like foreldrene sine.

Sekundærsosialisering

Sekundærsosialisering er det du får med deg fra andre du har jevnlig kontakt med utenfor familien. Eksempler kan være det du lærer på skolen, gjennom venner og gjennom fritidsaktiviteter. De du er mest sammen med, er også viktige bidragsytere til hvordan du ser på deg selv og verden rundt deg, kanskje særlig i tenårene.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Gro-Anita Mortensen, Jan Erik Auen ja Inga Berntsen Rudi.
Maŋemusat ođastuvvon 2019-09-26