Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
Utforsk bedriftskulturer

Analyser klassemiljøet

CC BY-SA 4.0

For å kunne skape en bedre bedriftskultur må vi først analysere nåsituasjonen. Hva er bra, hva er dårlig, og hvordan ønsker vi å ha det?

For dere som elever tilsvarer klassemiljøet bedriftskulturen på skolen.

Med utgangspunkt i SØT-modellen, som dere kan lese om i artikkelen nedenfor, skal dere analysere klassemiljøet og bli enige om en tiltaksplan for å bedre miljøet.

Dere må først finne ut av hvordan situasjonen er nå. Deretter definerer dere hvilken situasjon dere ønsker, og så forplikter dere dere til å treffe tiltak som kan hjelpe dere til å oppnå den ønskede situasjonen.

Målet med oppgaven er at dere skal bli kjent med hverandre og hvordan dere har det i klassen, og finne ut hvordan dere ønsker å ha det.

Del ut gule post-it-lapper til alle i klassen, for eksempel seks til hver. Del en vegg eller en tavle opp i tre deler. Fra venstre skal dere sette opp disse overskriftene:

  • Slik er det å være meg i denne klassen (slik er det nå = S)
  • Dette ønsker jeg meg framover (ønsker = Ø)
  • Dette er jeg villig til å forplikte meg til framover (tiltak = T)

Alle skal tenke gjennom disse tre punktene og skrive ned tankene og meningene sine på post-it-lappene. Alt dere skriver, skal være anonymt. Etter 5–10 minutter limer dere opp post-it-lappene på veggen under riktig overskrift.

Når alle lappene er på plass, leser dere gjennom det som står på veggen. Her kan læreren starte en diskusjon i klassen, eller dere kan eventuelt dele klassen opp i mindre diskusjonsgrupper.

Til slutt kan dere sette opp en liste over tiltak dere vil forplikte dere til for å oppnå et bedre klassemiljø.

Etter en måned kan dere lage en spørreundersøkelse for å avdekke om klassemiljøet faktisk har endret seg til det bedre.

Fágaartihkal

Analyse av bedriftskulturen

Bedriftskulturen kan være et verktøy for vekst, men den kan også hindre utvikling i bedriften. Ledelsen må granske bedriftskulturen regelmessig for å finne ut hvordan den virkelig er, slik at nødvendige tiltak kan settes inn i tide.

Analyse av bedriftskulturen

Det er mange forskjellige måter å analysere en bedriftskultur på. En av metodene ligner på situasjonsanalysen, hvor vi tar utgangspunkt i at bedriftskulturen er en viktig del av de interne arbeidsbetingelsene, altså noe som bedriften selv kan kontrollere.

Spørsmål og observasjoner

Disse spørsmålene kan være sentrale i analysen:

  • Hvilke verdier ønsker vi at bedriften skal ha?
  • Eksisterer disse verdiene i bedriften per i dag?

For å finne ut av dette kan det for eksempel være naturlig at bedriften gjennomfører en spørreundersøkelse på arbeidsplassen. Slik kan man finne ut hvordan de ansatte selv oppfatter bedriftskulturen. Ledelsen kan også velge å leie inn en konsulent som får i oppdrag å observere bedriften og komme med forslag til endringer og tiltak.

Coachingmodellen SØT

Det handler egentlig om å finne ut hva som er situasjonen i dag, hvilken retning man ønsker at bedriften skal gå i, og hvordan man skal komme seg dit. I mange coachingmiljøer kalles denne prosessen SØT:

  • S – situasjonen nå
  • Ø – ønsket tilstand
  • T – tiltak for å komme dit
CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Carina Hertze Bratli.
Maŋemusat ođastuvvon 2018-10-30