Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Samisk film

I dag ser vi at det produseres stadig flere filmer av samiske filmskapere. Selv om det lages flest kortfilmer, har spillefilmene fått stor oppslutning og anerkjennelse. Etter etableringen av Internasjonalt Samisk Filminstitutt har antallet samiske filmproduksjoner økt.

I 2009 ble Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI) etablert i i Kautokeino. Med et eget filminstitutt har samiske filmskapere fått muligheten til å søke om økonomisk støtte til egne filmproduksjoner.

Spillefilmer

Veiviseren (1987), regissert av norsk-samiske Nils Gaup, regnes som den første spillefilmen med nordsamisk tale. Veiviseren er en av få norske spillefilmer som har oppnådd å bli nominert til Oscar-prisen for beste fremmedspråklige film. Filmen fikk også Amandaprisen for beste norske film i 1988.

Nils Gaup har også regissert Kautokeino-opprøret. Denne filmen baserer seg på opprøret i Kautokeino i 1852.

Sameblod (2016) er den første spillefilmen med sørsamisk tale. Det er også den første langfilmen som er laget av en kvinne med samisk bakgrunn. Amanda Kernell er en svensk-samisk filmskaper fra Umeå i Sverige. Hun begynte å regissere filmer allerede som 18-åring og laget en rekke kortfilmer før hun kom med spillefilmen Sameblod.

Kernells langfilmdebut ble møtt med svært gode kritikker da den hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Venezia. Den har siden blitt vist på en rekke festivaler verden over.

Kortfilmer

Der flere av de samiske spillefilmene i stor grad handler om hvordan samene opp gjennom historien har blitt utsatt for undertrykking og overgrep fra storsamfunnet, har kortfilmene ofte en annen tematikk.

Det lages alt fra nyskapende musikkvideoer, studentfilmer og kunstfilmer til animasjonsfilmer for barn. Det lages også kortfilmer om samisk identitet og om samisk ungdomskultur.

TV-serier

Familieserien Ante fra 1970-tallet er det mange forbinder med samisk TV-serie. Det er til nå ikke produsert mange samiske TV-serier, men det kan se ut som at dette er i ferd med å endre seg.

Samenes tid (2018) er en miniserie i tre deler, som ligger tilgjengelig på NRKs nettsider. Serien har som målsetning å øke den allmenne kunnskapen om samene. Serien har svensk tale og er en samproduksjon mellom flere nordiske allmennkringkastere.

Høsten 2018 bestemte NRK seg for å lage en ny samisk TV-serie som sin neste drama-satsing. TV-serien skal etter planen være ferdig i 2023.

Lenker til relevante nettsteder

Kilder

S. Oskal, M. B., & Larsson, C.-G. (2018, 21. november). NRKs neste storsatsing: – På høy tid med samisk dramaserie. Hentet 6. desember fra https://www.nrk.no/sapmi/nrks-neste-store-dramasatsing-er-en-samisk-dramaserie-1.14302279