Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Slik gjør du opptak med mobilen

Hva må du tenke på når du filmer med mobiltelefonen? Her får du fem konkrete tips.
Video: Hilde Gullhaug Hennes / CC BY-SA 4.0

I videoen forklarer NDLAs videoprodusent Hilde Gullhaug Hennes hvordan du kan utnytte automatikken i et mobilkamera for å få bedre opptak. Følger du disse rådene, hever du kvaliteten på filmene du lager med mobiltelefonen.

5 tips til filming med mobilen

  1. Se lyset!


    Skru på mobilkameraet, og ta det med på en runde i rommet der du skal filme. Legg merke til hvordan lyset i bildet forandres, og stopp der du finner det beste lyset. Den største lyskilden kan gjerne plasseres bak mobilkameraet.

  2. Hør lyden!

    Gå nær mobiltelefonen når du gjør opptak, slik at mikrofonen klarer å fange opp lyden. Pass på at du fjerner alle lydkilder som du ikke vil ha med i opptaket (eksempel: lukk et åpent vindu).
    Mobiltelefonen klarer ikke å skille mellom ulike lydkilder, så du må bruke ørene dine.

  3. Tenk på seerne dine!

    Finn noe stødig som mobiltelefonen kan lene seg mot, som for eksempel bøker, eller bruk stativ for å unngå opptak som rister. Det er mye mer behagelig for seerne dine med stødige bilder! Vurder også om du skal filme i liggende format. Liggende format egner seg best hvis filmen skal spilles av på en datamaskin.

  4. Sjekk opptaket!

    Husk å se på det du har filmet, før du pakker sammen. Det er kjedelig å måtte begynne på nytt hvis du senere oppdager at noe ikke stemmer.

  5. Tilpass tekst og musikk

    Velg en skrifttype som har god lesbarhet, og pass på at skriften skiller seg nok ut fra bakgrunnen. Musikken justerer du til passende lydnivå i forhold til stemme eller andre lyder.


CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Hilde Gullhaug Hennes ja Maren Aftret-Sandal.
Maŋemusat ođastuvvon 2022-02-16