Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
Jobbe med mennesker med psykisk utviklingshemming

Bargobihttá

Arbeid i bolig

Dette er en case som kan brukes til å forberede barne- og ungdomsarbeideren og helsefagarbeideren til yrkeslivet. Oppgaven kan løses individuelt eller i gruppe.

Case

Du jobber i en bolig for mennesker med utviklingshemming. I denne boligen bor Mohammed på 17 år. Han har diagnosen utviklingshemming, og man antar at graden er mellom moderat og dyp. Mohammed har lite utviklet talespråk, men uttrykker glede og sinne gjennom kroppsspråk. Han har betydelige vansker i samspillet med andre mennesker.

Du skal være med Mohammed på tur. Underveis går dere forbi en butikk som han liker veldig godt å gå inn i. Butikken er stengt, men Mohammed vil likevel gå inn i butikken. Han begynner å slå rundt seg og treffer deg. Han slår igjen og igjen, og du får ikke stoppet han.

Spørsmål

  1. Hva vil du gjøre i denne situasjonen?

  2. For å hindre at Mohammed slår deg og går til angrep på andre i nærheten og skader dem, må du holde ham til han blir rolig. Dette kan ses på som skadeavvergende tiltak. Du frarøver ham friheten til å handle og bruker tvang og makt for å få ham rolig. Hva har du lov til å gjøre med tanke på kapittel 9 i helse- og omsorgstjenesteloven om bruk av tvang og makt overfor enkelte personer med psykisk utviklingshemming?

  3. Bruk av tvang er alltid et etisk dilemma. Vi kan, og vi har noen ganger lov, men bør vi bruke tvang? Diskuter med en eller flere medelever bruk av tvang og makt i arbeidet med personer med psykisk utviklingshemming.

  4. Hvilke andre handlingsalternativer mener du kan brukes i denne situasjoner? Beskriv og gi eksempler.

Guoskevaš sisdoallu

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Siv Stai.
Maŋemusat ođastuvvon 2022-06-03