Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Miljøarbeid for helsefagarbeideren

Målrettet miljøarbeid har som mål å bidra til at hvert enkelt menneske opplever livsmestring og livsglede og får god livskvalitet i samspill med andre eller alene.

Oppgaver og kompetanse

Miljøarbeideren har ulike oppgaver, krav til kompetanse og fokusområder avhengig av arbeidssted. En person som er ansatt som miljøarbeider, får ofte et medansvar for å tilrettelegge aktiviteter som er tilpasset målgruppen. Det kan være ulike aktiviteter, sammenkomster, turer eller små tilrettelegginger.

Miljøarbeidere har ofte en fagutdanning, mens miljøterapeuter er personer med høyere utdanning som sykepleier, vernepleier, pedagog eller andre yrker. En helsefagarbeider med relevant erfaring eller videreutdanning kan søke jobb som miljøarbeider både i helsesektoren og i oppvekstsektoren.

I helsesektoren vil miljøarbeidere oftest jobbe i institusjoner eller dagtilbud for ulike grupper. Miljøarbeid i oppvekstsektoren er arbeid rundt det enkelte barnet eller ungdommen og sammen med barn og unge i omgivelsene deres, for eksempel på skolen.

Samarbeid

Miljøarbeid fungerer som regel best når man er flere yrkesgrupper som samarbeider, og når man prøver ut ulike aktiviteter i samarbeid med den enkelte bruker eller gruppe av brukere. Atferd formes i samspillet mellom mennesker og de forandringene som skjer i omgivelsene. For å forstå hvordan mennesker reagerer i ulike situasjoner, må vi ha kjennskap til grunnleggende prinsipper for hvordan atferd endres og påvirkes.


Utfordringer til deg

  1. Hva er forskjellen på en miljøarbeider og en miljøterapeut?
  2. Hvilke arbeidssteder kjenner du til for miljøarbeidere i din hjemkommune?
  3. Hvordan kan trening sammen med en brukergruppe være miljøarbeid?
CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Hege Nikolaisen ja Vigdis Haugan.
Maŋemusat ođastuvvon 2020-12-04