Introduksjon til Internett og koding
I videoen under får du en rask introduksjon til hvordan nettsider er bygget opp og fungerer.
Khan Academy har mange ressurser for praktisk tilnærming til det å lage nettsider. Du må beherske litt engelsk for å få fullt utbytte av opplegget.
Vi kan ikke bare skrive nettsider, de må kodes for at datamaskinene skal kunne klare å lese dem og kunne vise og knytte sammen informasjonen riktig. Vi bruker spesielle kodespråk for å få til dette.
Hypertekst er tekster som er satt sammen av flere tekster eller elementer, altså det vi oppfatter som typisk for nettsider. De bygges opp av HTML-koder. Dette er et markeringsspråk, ikke et programmeringsspråk. Vi markerer med «tagger» og «attributter» for å definere strukturen på nettsida og fortelle maskinene hvordan elementene henger sammen. Taggene har også en semantisk betydning – de markerer ulik type innhold.
For å lage design og funksjonalitet bruker vi stilark. Da koder vi i CSS. Dette er i utgangspunktet bare ei liste med regler, for eksempel for hvilke farger som skal vises.
Programmering gir mer funksjonalitet. Enkel programmering kalles gjerne skript, og javascript er mye brukt for å skape en bedre brukeropplevelse når nettsiden vises fram. Til mer avansert programmering kan vi bruke kodespråket PHP.
Det er viktig å lage en kode som er ryddig og lesbar både for maskiner og mennesker. Ryddig kode gjør at vi oppdager feil, klarer å samarbeide og lager effektive programmer. Dette gjelder om vi oppmarkerer (html), lager regelsett med stilark (css), skripter (javascript) eller driver med mer avansert programmering (php).
Det finnes mange programmer for å utvikle kode. I denne læringsstien skal vi forholde oss til tekstbaserte programmer for å ha full kontroll på hva som skjer i koden. I utgangspunktet kan man bruke en helt enkel tekstbehandler, men det er nyttig å ha linjenummerering, fargekoder og forhåndsvisning for å arbeide effektivt.