Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Helsesektoren

I Norge er det et offentlig ansvar å sikre nødvendige helse- og omsorgstjenester til alle. Ansvaret for helsetjenestene er fordelt mellom staten, fylkeskommunene og kommunene.

Helsepolitikk

Staten har et overordnet ansvar for helsepolitikken i landet og skal sikre at alle har lik tilgang til helsetjenester. Statens helsetilsyn har ansvar for å føre tilsyn og kontroll med helsetjenestene. Stortinget og regjeringen fatter vedtak om lover og forskrifter, mens Helse- og omsorgsdepartementet skal sørge for at de politiske vedtakene blir iverksatt.

Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har det overordnede ansvaret for helsepolitikk, folkehelse, helsetjenester, kommunale tjenester til eldre og funksjonshemmede, helselovgivning og deler av sosiallovgivningen i Norge. HOD har også ansvaret for alkohol- og narkotikapolitikken i Norge. Helse- og omsorgsministeren er departementets øverste leder.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet

Folkehelseinstituttet (FHI) er et statlig forvaltningsorgan som er underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. FHI arbeider med forskning og analyse og skal produsere og formidle kunnskap som bidrar til god folkehelse. FHI gir råd til hele helsesektoren, inkludert Helse- og omsorgsdepartementet, og har også ansvaret for at det er tilstrekkelig med vaksiner tilgjengelig.

Helsedirektoratet er også underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. Det skal styrke befolkningens helse gjennom helhetlig og målrettet arbeid på tvers av tjenester, sektorer og forvaltningsnivåer. Helsedirektoratet gir konkrete råd om helsefremmende og forebyggende tiltak, i tillegg til at de har et helhetlig ansvar for den nasjonale helseberedskapen. Helsedirektoratet har også ansvaret for autorisasjon av helsepersonell.

Grunnstrukturen i helsetjenesten

Helsetjenesten i Norge deles inn i en primærhelsetjeneste og en spesialisthelsetjeneste. Noen helsetilbud er organisert i fellesskap av kommunen og staten, som for eksempel distriktsmedisinske senter, enkelte rehabiliteringstilbud og hospicetilbud.

Primærhelsetjenesten

Kommunen skal sørge for at alle som bor i og oppholder seg i kommunen, uavhengig av alder, funksjonsnivå og etnisk bakgrunn, tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester. Primærhelsetjenesten er altså kommunens ansvar, og den omfatter tjenester som

  • helsestasjon og skolehelsetjeneste
  • fastlegeordning
  • legevakt
  • offentlig fysioterapitjeneste
  • jordmortjeneste

  • brukerstyrt personlig assistanse (BPA)

  • institusjonstjeneste
  • rusomsorg og psykisk helsearbeid

Spesialisthelsetjenesten

Spesialisthelsetjenesten er statens ansvar. Den er organisert i fire regionale helseforetak (RHF) som styres av Helse- og omsorgsdepartementet. RHF-ene skal sørge for at de som bor i eller oppholder seg i helseregionen, tilbys spesialisthelsetjeneste som for eksempel

  • sykehus- og andre spesialisthelsetjenester

  • ambulansetjeneste

  • røntgentjenester

  • utdanning og opplæring av pasienter og pårørende

Fylkeskommunens ansvar

Fylkeskommunen skal sørge for at tannhelsetjenester er tilgjengelige for alle som bor i eller oppholder seg i fylket. Fylkeskommunen har også ansvar for hjelpemiddelsentralen.

Utfordringer til deg

  1. Hva er forskjellen mellom primærhelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste?

  2. Helsedirektoratet gir konkrete råd for å fremme folkehelsa, som for eksempel kostråd og råd om fysisk aktivitet. Hvilke andre nasjonale faglige råd kjenner du til?

  3. Hvem har rett til kommunale helse- og omsorgstjenester?

Guoskevaš sisdoallu