Njuike sisdollui
Geahččaladdan

Forsøk: Viskositet

Viskositet handler om hvor lett eller vanskelig en væske har for å bevege seg. I dette forsøket skal du undersøke viskositeten til ulike typer olje.

Hensikt

Viskositet handler om hvor lett eller vanskelig en væske har for å bevege seg. Væsker som er tyktflytende, har høy viskositet.

Eksempel: Når du skal helle honning, kan det ta lang tid, mens hvis du heller olivenolje, går det fort. Honning har høy viskositet fordi det er vanskelig å få den til å bevege seg.

I dette forsøket skal du undersøke viskositeten til ulike oljer.

Om viskositet

Vi kan altså beskrive væsker ved å si hvor høy eller lav viskositet de har, men ofte har vi behov for å være mer presise. Derfor finnes det standardiserte systemer gjør at vi kan tallfeste viskositeten. Dette er for eksempel viktig når vi skal velge hvilke motorolje vi skal bruke. Standarden SAE (av Society of Automotive Engineers) er mye brukt.

SAE-standarden for viskositet

Hvis du har fylt motorolje på en motor, har du kanskje lagt merke til kombinasjonen av tall og bokstaver på etiketten? En motorolje kan for eksempel være merket med 10W–30. Dette er en beskrivelse av viskositeten til oljen med SAE-systemet:

  • Den første delen består av en tallverdi og bokstaven "W". W står for "winter" og sier noe om hvor flytende oljen er ved start i lave temperaturer. Skalaen går fra 0W til 25W. 10W betyr at oljen er nokså tyntflytende ved lave temperaturer.

  • Det bakerste tallet sier noe om hvor flytende oljen er ved høye temperaturer. Denne skalaen går fra 0 til 60.

Framgangsmåte

  1. Lag en hypotese på forhånd. Hvilken olje vil flyte lettest, og hvilken er seigest?

  2. Sett opp stativ med muffe og klemme, slik at klemmen holder pipetten på plass.

  3. Plasser et begerglass under pipetten for å fange opp oljen som drypper fra den.

  4. Fyll pipetten med olje. Sett en strek med sprittusj for å markere oljenivået. Du bruker denne pipetten også til de andre oljene etterpå, og dette er mengden olje du skal ha i pipetten ved start.

  5. Plasser pipetten forsiktig slik at den ligger oppi muffen uten at olje presses ut av pipetten.

  6. Punkter pipetten ved å forsiktig lage et lite snitt øverst.

  7. Ta tida det tar før oljen har rent ut av pipetten. Det kan det være vanskelig å få ut all oljen, så det kan også være lurt å sette en strek med tusj til et "nedre oljenivå" som er akseptabelt å ha igjen.

  8. Skriv resultatene i en tabell.

  9. Gjenta punkt 4–7 med de andre oljene.

Resultater og spørsmål

  1. Ble resultatene som forventet? Kommenter.

  2. Hvilken væske hadde høyest viskositet? Hvordan vet du det?

  3. Hvilken væske hadde lavest viskositet? Hvordan vet du det?

  4. Hvilke feilkilder kan det være i dette forsøket?

  5. Hvordan vil temperaturen påvirke viskositeten til oljene? Hvordan kan dere gjennomføre et forsøk hvor dere skal finne ut av dette?

  6. Undersøk hvilke oljetyper som er anbefalt i ulike motorer dere har på skolen. Lag en oversikt hvor du har med oljetype, SAE-verdiene, forklaring på SAE-verdiene og bruksområder.

  7. Du jobber på en butikk som selger bilrekvisita. En kunde skal kjøpe olje til bilen sin og lurer på om du kan anbefale en olje. Hva gjør du?

  8. Hvordan tror du en tyktflytende olje påvirker ytelsen til en bensinmotor?

  9. Hva er eksempler praktiske anvendelser av viskositet i hverdagen eller i industrien?

Kilder

Castrol. (u.å.). Viskositetsgrader for motorolje. Hentet 14. februar 2024 fra https://www.castrol.com/no_no/norway/home/products/our-brands/viscosity-grades.html

Fooladi, E. C. og Fiskum, K. (2021). Hvor flytende er ulike matoljer? Naturvitenskapelige praksiser og tenkemåter (2/21), 24–25. Naturfagsenteret. https://www.naturfag.no/binfil/download2.php?tid=2342101

Helseth, L. E. (2023, 11. september). Viskositet. I Store norske leksikon. https://snl.no/viskositet

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Hildegunn Moland ja Thomas Bedin.
Maŋemusat ođastuvvon 2024-02-06