Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
Malerfaget

Fágaartihkal

Flekk- og skjøtsparkling av gipsplater

Gipsplater er noe av det mest brukte materialet på innvendige overflater i bygg. Det er fordi gips er et platemateriale som er helt dødt og stabilt. Det oppfyller også kravene til motstand mot brann og demping av lyd. Gipsplater brukes både på tak og veggflater i de fleste typer bygg i dag.

Se Jordans Sånn skjøtesparkler du gips - Steg for steg på YouTube

Sparkling

Vi malere sparkler gipsplatene for å få en jevn og fin overflate før videre behandling. Like viktig er det at vi får armert skjøtene mellom platene. Det gjør vi for å hindre oppsprekking mellom platene i ettertid.

1. gangs flekk- og skjøtsparkling

Vi starter med å legge på en platesparkel eller strimmelsparkel med høyere innhold av limstoffer og finere tilslag på fyllstoffene. Så legger vi en papirstrimmel som armering i sparkelen, og klemmer denne fast i sparkelen med en sparkelspade. Det er viktig at vi beveger sparkelspaden i en jevn bevegelse nedover.

Vi passer også på å sparkle alle overganger mellom plater som hjørner, tak/vegg og utvendige hjørner. Skruehullene tar vi også under denne arbeidsoperasjonen. Dette kaller vi flekksparkling av skruehull. Nå er det viktig at vi venter med neste behandling til sparkelmassen er tørr. Dette tar normalt 24 timer om vi har en temperatur på 15 grader og 50 % luftfuktighet.

2. gangs flekk- og skjøtsparkling

Så går vi over til en sparkelmasse som har et høyere innhold av tørrstoffer. Den krymper mindre ved opptørking. Vi bruker en sparkelspade som er litt bredere (20 cm), og utfører 2. gangs flekk- og skjøtsparkling. Vi gjør det samme som første gang, men uten papirstrimmelen. Vi venter så til sparkelen har tørket igjen.

Før all videre behandling sparkelmassen være helt tørr.

Vi sliper nå over med sandpapir slik at vi får en jevn og fin flate uten grader og groper av noe slag. Valg av slipepapir til dette arbeidet avhenger av den videre behandling av platene. Vi skal male og bruker et papir av en litt finere korning (100–120). Skal vi ha på tapet, kan vi bruke en grovere korning på sandpapiret (80).

3. gangs flekk- og skjøtsparkling

Nå trenger vi normalt ikke å sparkle skruehullene, kun skjøtene. Vi bruker nå en sparkelspade på minimum 25 cm. Sliping av sparklede gipsvegger og tak utføres ofte med et slipebrett på langskaft. På større prosjekter bruker vi nå slipemaskiner med eget avsug, både på tak og vegger.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Rune Norli ja Kjell Brørs.
Maŋemusat ođastuvvon 2019-01-11