Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Anleggsgartneren på jobb

Anleggsgartneren jobber med store og små anlegg som er viktige innslag i miljøet rundt oss. Anleggsgartneren utformer og drifter parker, plasser og torg, idrettsarenaer og private hager der folk kan ferdes og trives.

Vi kan dele arbeidsoppgavene til anleggsgartneren inn i to deler, nyanlegg og drift.

Nyanlegg

Når det skal anlegges nye parker, plasser eller hager, må vi først gjøre grunnarbeidet. Grunnen må være slik at stein og mur som legges oppå, står støtt, og slik at planter, busker og trær får gode vokseplasser.

I et nyanlegg skal det mures for å avgrense plasser og støtte opp blomsterbed, det skal legges steindekke som passer til bruken av området. Grus og sand skal dekke stier og gangveier. Så skal det plantes trær og busker og lages bed til blomster. Da blir dette et anlegg som skaper trivsel og legger til rette for menneskelig aktivitet.

Drift av anlegg

Anleggene er utsatt for slitasje av oss som bruker dem, og av vær og vind. Busker og trær vokser, og planter visner og dør. Parker og plasser må derfor driftes og vedlikeholdes. Steiner og mur får skader som må repareres, trær må beskjæres og plener må slås og vannes. I tillegg må det gjøres reint – og om vinteren må det brøytes. Slike driftsoppgaver er det anleggsgartneren som tar seg av.

Å arbeide med så forskjellige materialer som blomster og stein er anleggsgartnerens spesialitet. Det krever at anleggsgartneren har bred kompetanse om både levende og døde materialer, og om maskiner og redskaper som benyttes. Vi sier gjerne at anleggsgartneren har både grønne og grå arbeidsoppgaver.

Huskelappen

Nyanlegg
– gjøre grunnarbeid
– mure
– legge stein

Drift av anlegg
– plante og luke
– beskjære trær og busker
– stelle plener
– rydde og rengjøre

Grønt arbeid
– plante
– beskjære trær og busker
– slå plen
– stelle planter

Grått arbeid
– gjøre grunnarbeid
– mure
– legge stein

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Tor Harald Ottersland ja Trine Merethe Paulsen.
Maŋemusat ođastuvvon 2017-11-21