Njuike sisdollui
Bargobihttá

Styrk egen kropp

Ergonomi handler om å tilpasse arbeidsmiljø og utstyr til hver enkelt. Å ta vare på egen kropp er den enkeltes ansvar. For å ta vare på kroppen er det lurt å trene ulike muskelgrupper og øve på avspenning.

Ergonomi

Ergonomi handler om at arbeidsmiljøet og utstyret du bruker, er tilpasset dine forutsetninger. Et universelt utformet arbeidsmiljø er innredet slik at løsningene passer for alle eller at de kan tilpasses, og det fører til at det blir mindre behov for tilrettelegging og hjelpemidler.

Som arbeidstaker kan du forebygge muskel- og skjelettplager ved å variere arbeidsstillingene og bevegelsene dine så godt som mulig. Du kan også bruke de tekniske hjelpemidlene som er til rådighet. Det er viktig at du bruker hjelpemidlene riktig, slik at du blir avlastet mest mulig.

Styrk kroppen

I tillegg kan du gjøre ulike øvelser som styrker musklene i kroppen. Målrettet trening virker når du har vond nakke, rygg eller skuldre. Gjennom få og målrettede øvelser kan du styrke musklene og forbedre musklenes refleks og koordinasjon. På den måten får du bedre fornemmelse av hvordan du bruker musklene hensiktsmessig når du for eksempel løfter eller forflytter.

Øvelser

I denne oppgaven skal du finne ulike øvelser som styrker både balanse og musklene i kroppen. Her kan det være lurt å samarbeide med kroppsøvingslæreren. Kanskje dere kan få bruke noen kroppsøvingstimer til å gjennomføre øvelsene? I tillegg kan det være lurt å bruke kroppsøvingsboka, låne bøker om trening på biblioteket eller søke på internett etter ulike øvelser.

Oppgaver

Gå sammen i en liten gruppe. Finn og gjennomfør øvelsene sammen i gruppen. Samle alle øvelsene til et treningshefte dere kan bruke senere for å holde kroppen sterk.

  1. Øvelser for rygg, nakke, skuldre og mage

    1. Bruk valgfrie ressurser og finn korte øvelser som bidrar til å styrke musklene i rygg, nakke, skuldre og mage.
    2. Skriv ned minst tre øvelser for hver muskelgruppe.
    3. Gjennomfør og øv på de ulike øvelsene dere har skrevet ned. Hjelp hverandre slik at dere utfører øvelsene korrekt. Vurder om de var gode nok til at dere vil bruke dem senere. Dersom dere ikke synes det var gode øvelser, kan dere finne nye som dere prøver ut.
  2. Tøying av muskler

    1. Hvorfor er det viktig å tøye musklene?
    2. Finn minst tre øvelser som tøyer musklene i rygg, nakke, skuldre, mage.
    3. Gjennomfør og øv på de ulike tøyeøvelsene dere har skrevet ned. Vurder øvelsene, finn nye dersom dere ikke synes øvelsene er gode nok.
  3. Balanse og stabilitet

    1. Hvorfor er det viktig å trene balanse og stabilitet?
    2. Finn minst tre øvelser som styrker balanse og stabilitet.
    3. Gjennomfør og øv på balanse- og stabilitetsøvelsene. Vurder om øvelsene bidrar til å styrke balanse og stabilitet. Finn nye øvelser dersom dere ikke er fornøyd.
  4. Avspenning

    1. Hvorfor er det viktig med avspenning?
    2. Finn minst tre øvelser som gir avspenning i musklene.
    3. Gjennomfør og øv på avspenningsøvelsene. Vurder om øvelsene bidrar til avspenning. Finn nye øvelser dersom dere vurderer at øvelsene ikke gir nok avspenning.
  5. Gjennomfør det fullstendige treningsprogrammet med øvelsene dere har samlet i gruppene, sammen med hele klassen.

    1. Veiled klassen i de ulike øvelsene dere har skrevet ned.
    2. Diskuter fordeler med en sterk kropp i arbeidet som barne- og ungdomsarbeider.

Guoskevaš sisdoallu

Fágaávdnasat
Forebygging av belastningslidelser

Belastningsskader og ulike plager i muskel- og skjelettsystemet er en av de vanligste årsakene til sykefravær i Norge i dag.

Fágaávdnasat
Øvingsbank

Her finner du øvelser der du trenger fysiske og koordinative egenskaper.