Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
Skisseteknikk

Fágaartihkal

Teknikker i skissetegning

Gode redskaper og et riktig grep på blyanten hører med når du lager skissetegninger. Når du tegner skisser, handler det om å finne de riktige strekene, bestemme hvilke detaljer som må med og kunne forenkle motivet.

Prosess og redskaper

En god skisseprosess begynner gjerne med at du bruker en blå fargeblyant til å skisse grove former med lett hånd. Bruk så en tynnere blå blyant til å tydeliggjøre de skissestrekene du liker. Til slutt kan du tusje opp skissa!

Et elektrisk viskelær kan være godt å ha dersom du ønsker å ta vekk små detaljer av skissene. Ved små skisser er det lettere å fjerne detaljer med et elektrisk viskelær. Men bruk gjerne et vanlig viskelær.

Grunnen til at det er smart med blå skisseblyant, er at fargen er enkel å få bort i skanning. Du skanner kun tusjstreken.

Bruk av hånda på papiret

Papir

Bruk gjerne det samme papiret som man bruker til laserskrivere eller blekkskrivere. Dette er et godt papir som ikke «blør», det vil si at tusjen ikke trekker utover i papiret. Dessuten er det et billig papir.

Trykk på blyanten

Lær deg å være lett på hånden. En skisse består av mange «søkende» streker. Da finner du etter hvert formen, og da kan du understreke utviklingen i skissen gjennom å trykke litt hardere der formen skal være.

Ikke ha for mye vinkel på blyanten når du øker trykket, for da knekker spissen lettere.

Streklengde

Lange bevegelser tar lengre tid og bruker mer bly og blekk. Det øker også faren for slitasje i ledd som skulder og albue. Lag heller små skisser, ikke lengre enn det håndleddet når.


Håndbevegelse

Kjenner du etter, merker du at det er lettere å bevege hånden og blyanten i noen retninger enn i andre. Derfor kan du bruke den andre hånda som ikke skisserer, til å rotere arket. Slik vil tegnehånda bevege seg i «riktig» retning hele tida.

Det er enklere å bevege hånda i alle retningene dersom strekene er korte.

Dette understreker hvor mye enklere det er å skisse smått. Holder du lenger bak på blyanten, er det enklere å lage lengre streker. Skal du derimot jobbe med detaljer, holder du nærmere spissen. Men husk å ikke henge deg opp i for mange detaljer under skisse-prosessen.

Å forenkle systematisk

  • En skisse handler om å beskrive noe visuelt med streker og linjer på en enkel måte. Hvilke hovedlinjer må med, hva er vesentlige detaljer, og hvordan skal motivet forenkles?

I starten kan det være smart å bruke litt tid på å få på plass og bli komfortabel med sin egen skisseteknikk. Etter hvert vil du bli så sikker at du kan gå rett på tusjing.

Husk at øvelse gjør mester!

  • Trekk opp de enkleste formene med organiske former. Bruk så lett hånd at en skanner ikke vil få med strekene. Her kan du bruke mye strek.
  • Stram opp med en tynnere fargeblyant.
  • Deretter tusjer du figuren så den synes bedre.
  • Den siste skissa er den samme som nummer tre, men den er skannet som bitmap, og da kommer ikke de blå skissestrekene med.
  • Skisserer du mennesker, er blikkretning og kroppsdeler i aktivitet sentralt å få med, mens med landskap er det hovedlinjer og valg av utsnitt som blir viktig.

Forenkling av retning, bevegelse og avstander

Et hode kan være en runding med to prikker, en bil blir en kasse med fire hjul.

Skal du skisse opp situasjoner der det er bevegelse eller kommunikasjon mellom mennesker, som for eksempel i et storyboard, er det viktig å ha med detaljer i skissen som viser retning, perspektiv, bevegelse og avstander.

Hjelpestreker ved skisser i perspektiv

Skal du lage skisser i perspektiver, er det smart å tegne hjelpelinjer for å få objektet til å bli riktig.

Da er det smart å øve seg på ting som er firkantet eller rektangulære i formen, som for eksempel melkekartonger og biler.

Etter hvert kan du prøve deg på objekter som har sylinder- og sirkelformer.

Tips til slutt

Om hvordan og hvorfor skisse:

  • Små skisser går raskere å lage, og du henger deg mindre opp i detaljer.
  • Det er viktig at skissene er raske å tegne.
  • Rett oppmerksomheten din direkte på det du skisser med blyantspissen.
  • Når du skisser, er det lettere å se kommende problemer.
  • Ofte får du bedre ideer mens du lager skisser. Andre kan dessuten komme med tilbakemeldinger som gjør at du umiddelbart skisser på nytt, og bedre.
CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Per Henning Olsen ja Albertine Aaberge.
Maŋemusat ođastuvvon 2017-11-20