Njuike sisdollui
Fágaartihkal

HMS i reindrifta

HMS omfatter alt fra konflikter, stress og sjukdom til forekomst av ulykker, fysiske belastninger, håndtering av farlige maskiner og kjemikalier i næringen. Reindrift er et av Norges farligste yrker, med hyppigere ulykker med døden til følge enn i andre høyt belasta yrker.

HMS er en forkortelse for helse, miljø og sikkerhet. Arbeidsmiljøloven krever at arbeidsmiljøet skal være fullt ut forsvarlig. Arbeidet med HMS i virksomheten skal være systematisk og omfatte alle faktorer som påvirker arbeidsmiljøet.

  • H – helse: en tilstand av komplett fysisk, mental og sosialt velbefinnende og ikke bare fravær av sjukdom eller svakhet
  • M – miljø: omgivelser eller ytre livsvilkår
  • S – sikkerhet: frihet fra uakseptabel risiko eller skade

Reindriftsnæringa har i løpet av de siste 50 årene vært gjennom store endringer både når det gjelder selve drifta, og når det gjelder forhold som skyldes miljømessige og andre ytre påvirkninger.

I løpet av de siste tiårene har det foregått en utvikling fra

  • naturalhusholdning til pengehusholdning
  • tradisjonell reindrift til ei næring med hovedvekt på kjøttproduksjon
  • en situasjon med reindrift som livsform til reindrift som eneyrke

Reindriftssamene må også opptre som talsmenn for sin egen næring vis-a-vis interesser i samfunnet for øvrig. Endringer i klima, økt forurensning og økologiske problemer i reinbeiteområdene skaper også problemer for næringa.

Fysiske belastninger

Mange arbeidsaktiviteter og arbeidsredskaper er forbundet med stor fare for ulykker, noe som kan få store helsemessige konsekvenser.

Reineieren kan bli skadet i kontakt med reinen. De kan bli sparket, tråkket på eller få stikkskader fra gevir. Andre årsaker til ulykker kan være vanskelige terrengforhold, arbeid i ulike værforhold, arbeid når det er dårlig sikt, kryssing av elver og vann og stress for å unngå sammenblandinger av reinflokker. Det er også en risiko knyttet til bruk av verktøy som kniver, sager, sprøyter, kjemikalier i merkespray og så videre.

I reindrift brukes ulike typer kjøretøy til persontransport og leting, samling og driving av rein, for eksempel biler, ATV, terrengmotorsykler, snøskuter og bilhengere. Ved kysten har man gjerne båt og påhengsmotor. I tillegg har ulike distrikter begynt å bruke både helikopter, fly og droner til samling og driving av rein og til frakting av folk og utstyr.

Arbeid under harde klimatiske forhold kan gi frostskader. Reindriftsutøverne kan også få rygglidelser på grunn av mye kjøring og løfting på ATV-er og snøskutere. Bruk av kjøretøy kan også forårsake fallskader. Ytre miljømessige årsaker kan påvirke arbeidsmiljøet negativt, for eksempel eksos, støy, vibrasjoner, støv og gjørme under arbeid med rein, spesielt i girdnu.

Psykososiale belastninger

Psykososiale forhold som påvirker reineierens daglig arbeid positivt, kan være for eksempel lite konflikter og et godt samarbeid med egne siidafolk og andre. Et dårlig samarbeidsklima påvirker arbeidsmiljøet i negativ retning. I tillegg vil for eksempel bekymringer for framtida og økonomiske bekymringer oppleves som negativt. Langvarig stress kan føre til psykiske og psykosomatiske lidelser.

Risikovurdering er en del av oppdragelsen

Reindriftssamene har gjennom tidene lagt vekt på risikovurdering som en del av barneoppdragelsen. Barna deltar i det daglige arbeidet fra de er små, og de lærer dermed å klare seg selv og hele tiden kunne berge seg selv. De lærer tidlig å bruke ulike typer arbeidsredskaper, som kniv og lasso. Dette gjør at de, når de blir større, har fått god øvelse i ulike sider ved reindrift.

Arbeid med HMS i reindrifta

Reindriftas næringsorganisasjon Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) har de siste åra satt fokus på helse, miljø og sikkerhet i reindrifta. De ønsker å få på plass et systematisk arbeid med helse, miljø og sikkerhet. Gjennom forebyggende arbeid ønsker de å forhindrer at sjukdom og skader oppstår i forbindelse med utøving av næringa. Arbeidet skal omfatte HMS-rådgivingstjenester, kurs og veiledningsmøter for reindriftsutøverne. I tillegg er planen å tilby bedriftshelsetjeneste for næringa når det er behov.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán IMGEira.
Maŋemusat ođastuvvon 2020-06-04