Hopp til innhold
Fagartikkel

Fagarbeider i sjømatproduksjon

Så lenge vi kjenner til, har fisk dannet grunnlaget for liv og bosetning i Norge. Som fagarbeider i sjømatproduksjon kan du få jobb i fiskeindustribedrifter og hos produsenter og eksportører av sjømat.
Video: Øystein E. Johannessen / CC BY-ND 4.0

Fakta

  • yrkesbetegnelse: fagarbeider sjømatproduksjon med fagbrev

  • utdanning: restaurant- og matfag vg1, matproduksjon vg2, sjømatproduksjon vg3 (opplæring i bedrift i to år)

  • eventuell videreutdanning: fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet

Hva gjør en fagarbeider i sjømatindustrien?

En fagarbeider i sjømatproduksjon jobber i bedrifter som lager ulike typer sjømat. En fagarbeider har en viktig rolle i produksjonslinjen, helt fra råvaren kommer inn til den er pakket og klar for levering til forbrukeren.

Sentrale arbeidsoppgaver

  • mottak og kontroll av fisk og annen sjømat
  • deltakelse i produksjonsprosessen fra råvare til ferdig produkt
  • emballering, pakking og merking
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr

En dyktig fagarbeider i sjømatindustrien

  • arbeider effektivt, rasjonelt og hygienisk

  • har god fagkunnskap

  • har interesse for teknologi og evne til å håndtere maskiner

  • er god til å samarbeide

Hvor kan jeg jobbe?

Sjømatbedrifter finnes langs hele norskekysten. Det er også store muligheter for å jobbe i utlandet. Bedriftene i en av Norges største eksportnæringer har behov for personer med kunnskaper innen kultur, språk, salg og eksport. Den nasjonale sjømatnæringen trenger personer med spesialkompetanse innenfor alt fra teknologi, automasjon og IKT til næringsmiddelhygiene, produktutvikling og kvalitetssikring.

Relatert innhold

Rettighetshaver: Foreningen for opplæringskontoret for hotell, restaurant og reiseliv, og Foreningen for matfagenes opplæringskontor
Sist faglig oppdatert 02.11.2022